Slovenija
40 ogledov

Čakajo na poteze grške vlade in nežno grozijo

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Evropski finančni ministri čakajo na novo grško vlado in ji nežno grozijo, češ da je treba spoštovati dogovore.

V povezavi z Grčijo so velike neznanke, zato se je evroskupina včeraj predvsem seznanila s postopki po grških volitvah, o podrobnostih pa ni razpravljala, saj je sedaj na potezi nova grška vlada, je povedal finančni minister Dušan Mramor. O stališču Slovenije do nadaljnjega prestrukturiranja grškega dolga je po njegovih besedah prezgodaj govoriti.

Drugi program pomoči Grčiji, ki bi se moral izteči konec leta, je bil decembra podaljšan do konca februarja in do takrat se bo grška vlada po Mramorjevih besedah morala odločiti, ali bo zaprosila za vnovično podaljšanje programa ali za drugačen pristop.

Evroskupina danes ni ugibala o tem, kaj se bo zgodilo, in ni razpravljala o podrobnostih, temveč se je seznanila s postopki; sedaj je na potezi grška vlada, je poudaril Mramor.Dosedanji grški finančni minister Gikas Harduvelis, ki se je udeležil današnjega zasedanja, je le razložil volilne izide in nadaljnje postopke. Kakšne so namere nove vlade, kakšne dogovore bo poskušala doseči, pa tudi on ni vedel, je še pojasnil slovenski minister.O stališču Slovenije do možnosti nadaljnjega prestrukturiranja grškega dolga je po Mramorjevih besedah tako prezgodaj govoriti. Vemo, da je Grčija del območja evra, da pravila v območju evra veljajo, da so določeni dogovori bili sprejeti ter kakšno je likvidnostno stanje in pričakovanja glede tega stanja v bližnji prihodnosti. V teh okvirih se bo morala grška vlada odločiti, je še pojasnil.

Če ne bo novega dogovora, bodo marca težave

Likvidnostno stanje Grčije se po Mramorjevih besedah zaostruje, posebej po koncu roka podaljšanega programa; če ne bo novih dogovorov, so že v marcu napovedane težave. Na vprašanje, ali se še lahko uresničijo napovedi bivšega finančnega ministra Franca Križaniča v letu 2010, da bo Sloveniji pomoč Grčiji na koncu prinesla celo nekaj dodatnih sredstev, je Mramor danes odgovoril, da je to "vprašanje za milijon dolarjev".Tudi drugi finančni ministri, šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem ter evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, so po koncu zasedanja poudarili podobno ter ponavljali sporočila, posredovana že ob prihodu na sestanek.

"Kdor je član evroobmočja, mora spoštovati dogovore"

Dijsselbloem je zmagovalko grških volitev Sirizo in njenega vodjo Aleksisa Ciprasa ostro opozoril, da članstvo v območju evra pomeni spoštovanje vseh dogovorov, in poudaril, da je območje evra pripravljeno z Grčijo še naprej sodelovati in ji pomagati le na tej podlagi.Tudi Dijsselbloem je dejal, da je še prezgodaj govoriti o prestrukturiranju dolga, ni pa izključil možnosti nadaljnjih ukrepov za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga s podaljšanjem ročnosti ali znižanjem obrestnih mer za posojila, kar je sicer območje evra v primeru izpolnjevanja vseh zavez obljubilo že pred leti.
Je pa šef evroskupine odločno zavrnil možnost odpisa nominalne vrednosti dolga. "Menim, da ni veliko podpore temu ukrepu v območju evra," je dejal in opozoril, da se Grki morajo zavedati, da veliki problemi grškega gospodarstva z volitvami niso preprosto izginili.

Komentarjev 4
  • spenjac 20:51 30.januar 2015.

    na tujih časnikih ekonomisti, bivši/sedanji guvernerji pluvajo po austerityu in Nemški obsedenosti, ki je uničila Evropo... za ta napake bomo verjetno plačevali še kakšne dve desetletji.krugman.blogs.nytime...rangement/www.theguardian.com/...-austeritywww.bloomberg.com/ne...is-in-handwww.theguardian.com/...and-growth Pod zadnji članek se je podpisalo 35 ...prikaži več ekonomistov, in ja med njimi ni kumrovških ekonomistov. Malcolm Sawyer Emeritus prof, University of Leeds Danny Lang Associate prof, University of Paris Prof Yu Bin Professor and deputy director, Chinese Academy of Social Sciences Prof Ozlem Onaran University of Greenwich Prof Mario Seccareccia University of Ottawa Hugo Radice Life fellow, University of Leeds John Weeks Professor emeritus, Soas, University of London Prof Howard Stein University of Michigan, Ann Arbor Anitra Nelson Associate professor, RMIT University, Melbourne Prof Geo

  • bfilipe 10:53 27.januar 2015.

    ..in zdaj bo fenomen od mramorčka komentiral grško sceno..ma buxl ni sposoben še za SLO vzpostaviti neke vzdržne situacije..daj pokliči bineta pa bosta kaj skupaj naumila spet..kako bomo kaj dokapitalizirali..ajooj

  • Papaja Popi 09:42 27.januar 2015.

    Zame ni problem, če Grčija ostane v evro coni ali ne.Važno , da vrnejo ves dolg in posojila, ki smo jim ga dali, potem pa naj kar prevzamejo drahmo nazaj.