Šport > Nogomet
25 ogledov

Capello ni več selektor Rusije

fabio capello EPA
Italijanski nogometni strateg Fabio Capello ni več selektor nogometne reprezentance Rusije.

Ruska nogometna zveza je predčasno, tri leta pred svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga bo gostila, razdrla pogodbo s kontroverznim Italijanom iz Škocjana ob Soči.

Capello bi moral po prvotnih dogovorih rusko ekipo voditi vse do mundiala, ki bo v tej državi leta 2018, a se je avantura predčasno končala zaradi nezadovoljstva vodilnih mož zveze s sila skromnim izkupičkom ruske selekcije v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Franciji.

Rusija z 69-letnim Capellom na klopi v kvalifikacijski skupini G za Euro 2016 zaseda po mnenju ruske zveze preskromno tretje mesto ter se bori za nastop na prvenstvu, čeprav bi morale biti za vložek, ki ga je zveza namenila tudi za Capellovo plačo, razmere ravno nasprotne.

Čeprav ruska zveza uradno še ni sporočila imena Capellovega naslednika na klopi, pa je skoraj zanesljivo, da bodo to nalogo zaupali domačemu trenerju moskovskega CSKA Leonidu Slutskemu.

Capello, nekdanji igralec Rome, Juventusa in Milana, v letih od 1972 do 1978 član italijanske nogometne reprezentance, za katero je zabil osem golov, se je po koncu aktivne kariere preselil med trenerje. Pred selekcijama Anglije in Rusije je bil še drugič v karieri glavni trener madridskega Reala, pred tem pa je tudi dvakrat sedel na klopi Milana, bil pa je tudi trener Rome in Juventusa.

"Ruska nogometna zveza je z glavnim trenerjem izbrane vrste Fabiom Capellom z obojestranskim soglasjem dosegla dogovor o prekinitvi pogodbe," je zveza sporočila na spletni strani. Že po junijskem porazu z Avstrijo v kvalifikacijah za Euro 2016 so iz zveze napovedali, da bodo v pogovorih s Capellom odprli tudi možnost prekinitve sodelovanja in razdrtja pogodbe, ki je kontroverznemu Italijanu letno nanesla 9,5 milijona na leto, čeprav izplačila niso potekala redno.

Zveza Italijanu zaradi finančnih težav kar osem mesecev ni izplačala niti beliča, dokler bogati lastnik Arsenala Ališer Usmanov ni vskočil in obljubil zvezi nameniti posojilo, da so lahko Italijanu poplačali dolg v višini 5,5 milijona evrov.

Capello je bil pred prihodom v Rusijo selektor Anglije, ki jo je vodil na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2010, ruski izziv pa je sprejel julija 2012. Rusijo je popeljal do prvega mundiala in prekinil dvanajstletno sušo, a Rusija ni izkoristila priložnosti ter je SP v Braziliji končala že po skupinskem delu brez osvojene zmage. Po tem klavrnem koncu mundiala je sicer Capello ostal na klopi, a se je moral na koncu vseeno predčasno posloviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.