Zdravje > Aktualno
136 ogledov

Carski rez že vpliva na evolucijo človeka

rojevanje, bolnišnica, nosečnica, porod Shutterstock
Carski rez že vpliva na človeško evolucijo, saj matere s preozko medenico danes preživijo porod in gene prenesejo naprej, na svoje hčerke. Po mnenju avstrijskih znanstvenikov, se bo trend samo še nadaljeval.

Strokovnjaki oddelka za teoretično biologijo Univerze na Dunaju so ugotovili, da se je število primerov, ko ženske zaradi preozke medenice ne morejo roditi po naravni poti, v petdesetih letih povečalo s 30 na 36 na tisoč prebivalcev.

Zgodovinsko gledano, bi takšne matere in njihovi otroci še pred sto leti umrli ob porodu, kar pomeni, da ženske s preozko medenico teh genov niso prenesle na naslednjo generacije: "Brez posredovanja sodobne medicine, so tovrstne težave pogosto pomenile smrt, kar je z evolucijskega vidika naravna selekcija," je dejal vodja raziskave Philipp Mitteroecker in dodal, da te "ženske danes preživijo in gene prenašajo na svoje hčerke." 

Večji in boj zdravi otroci

Seveda se ob tem pojavlja vprašanje, zakaj se medenica skozi evolucijo ni širila, tako pri ostalih primatih, na primer šimpanzih, ki danes veliko lažje rojevajo. Znanstveniki to pojasnjujejo na osnovi matematičnega modela, ki so ga razvili iz podatkov Svetovne zdravstve organizacije in drugih študij rojstev, kjer so zapazili dva nasprotujoča si evolucijska trenda: "Na eni strani so ožje medenice, na drugi pa vse večji in zdravi otroci, zato se je pojavnost manjših otrok zmanjšala.Ta kombinacija bi bila še pred sto leti smrtonosna, saj bi se otrok med porodom zataknil v porodnem kanalu," navajajo znanstveniki. 

Carski rez | Avtor: Profimedias Profimedias
Dr. Mitteroecker pravi, da njihov namen ni kritiziranje vse večjega vpliva medicine oziroma kirurških posegov ob rojstvu, čeprav je dejstvo, da carski rez še kako vpliva na našo evolucijo.

V prihodnosti samo še carski rezi?

Na vprašanje, ali se bo ta trend nadaljeval, pa je znanstvenik odgovoril pritrdilno, čeprav se bo po njegovem "dogajalo zelo blago in počasi:"

"Tudi tukaj obstajajo neke meje, zato ne pričakujem, da se bodo v prihodnosti otroci rojevali samo še s carkim rezom," je dunajski raziskovalec objavil v reviji National Academy of Sciences.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Božidar Dinič 17:09 13.december 2016.

    evolucija se vrača opice lažje rodijo kot moderne ženske

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:19 13.december 2016.

    In potem človeštvo izumre, ker bodo ti bogati ugotovili da se denarja ne da pit, dihat in jest. Glede na to, s kakšno hitrostjo izumira naš planet, dvomim če bo sploh kateri od dobrih genov ostal živ, ga bo kapitalizem prej izstradal.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:17 13.december 2016.

    Debelost ni enako široki boki... Modna industrija promovira suhice z 0 maščobe, katere po naravnih zakonih sploh ne morejo zanosit zaradi pomanjkanja maščob. Če jih pogledaš na tisti modni pisti, vidiš da še mali kozarec za vlaganje ne bi mogla ...prikaži več rodit, kaj šele otroka.Kar pa se idiotizma tiče - moški bi si morali izbirati partnerice, ki ne dajo hitro, spoštujejo same sebe in znajo sprejeti, da jim nekdo laska.