Magazin
30 ogledov

Čas poškodovanih tačk, drisk in vnetij

pes, zima Shutterstock
Hišni ljubljenčki. Psu preprečite uživanje snega, saj lahko povzroči prebavne motnje in dehidracijo.

Kosmatinci. Pozimi je več poškodb tačk, zdrsov in ureznin zaradi ledu ter vnetij med blazinicami zaradi soli, pravi veterinarka Iris Selan. Zadnje preprečite tako, da blazinice namažete z mastno kremo, po sprehodu pa z njih izperete sol. Na sprehodih bodite pozorni na teren, na katerem se lahko poškodujeta oba: predvsem na ledene površine in velike gmote spluženega snega.

"Ker psi jedo sneg, je več tudi drisk, obolenj grla ter vnetij ušes in mehurja," dodaja veterinarka. Psu, če se le da, preprečite, da zaužije sneg, saj ta poleg naštetega lahko povzroča dehidracijo. Poskrbite tudi, da kuža ne bo predolgo ležal na mrzlih površinah, po sprehodu pa predvsem tistim z visečimi uhlji te dobro osušite.

Uhlje preglejte vsaj enkrat na mesec

Pordela ušesa, praskanje, stresanje z glavo, izcedek in bolečine ob dotiku so simptomi vnetja ušesa. Pri blagem vnetju mu uhlje lahko očistite sami, pri hujšem obiščite veterinarja. Vsaj enkrat na mesec uhlje preventivno preglejte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.