Avto
127 ogledov

CD predvajalniki se še ne dajo

Suzuki swift Žurnal24 main
Napredek v avtomobilski industriji je bil v zadnjih letih izjemen. Čeprav smo z vsakim dnem bližje dnevu, ko bodo nadzor nad vozili prevzeli računalniki, pa ima večina vozil še vedno vgrajene "staromodne" tehnologije.

Avtomobilov si v preteklosti in danes nismo mogli predstavljati brez predvajalnikov glasbe. Kasete in glasba posneta na njih je pomenila pripadnost določeni glasbeni zvrsti in skupini. S pojavom glasbe zapisane na CD ploščkih in CD predvajalnikov je zavel "nov veter." Zanimivo je, da so kljub pojavu USB ključkov, SD kartic, povezljivosti s pametnimi telefoni in mobilnih glasbenih naprav ter trdih diskov, ki so del multimedijskih sistemov v vozilu, CD-ji še vedno zelo popularni.

Leta 2014 je imelo še vedno kar 83,3 odstotkov vseh vgrajenih audi sistemov v ameriških vozilih režo za CD, je objavil WardAuto. To je sicer manj, kot leta 2005, ko je bil delež vgrajenih CD predvajalnikov 93,7 odstotkov.

Zanimivo, eden od proizvajalcev avtomobilskih audio modulov, nemški Siemens, je leta 2007 napovedal, da bodo do leta 2015 CD predvajalniki izginili iz avtomobilov.

Ste vedeli?

Leta 1927 je bila sprožena pobuda, da se v avtomobilih prepove poslušanje avtoradia. Razlogi so bili: motenje voznika pri vožnji, kar povzroča nesreče; glasba lahko uspava voznika, kar je lahko usodnega pomena; glasna glasba lahko moti voznike drugih avtomobilov. Z iniciativo je začela t. i. Public Works komisija, to pa je bil prvi in zadnji poskus proti radijskim sprejemnikom.

Komentarjev 2
  • puksicd 13:52 28.januar 2015.

    "Kasete in glasba posneta na njih je pomenila pripadnost določeni glasbeni zvrsti in skupini." A CD pa ne? Lol! Mojstrski tekst! :-))))))))

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:51 28.januar 2015.

    pa pravjo kok je avtomobilska industrija dinamičn in prilagodljiv trg....očitno gledajo mal preveč na svoj žep da bi na hitr uvevljavl novejše tehnologije.