Šport
26 ogledov

Če bi bil Michael Phelps država...

michael phelps EPA
Ameriški plavalec Michael Phelps je v Rio de Janeiru svojo bero olimpijskih kolajn povišal na 25. Absolutni rekorder po številu zlatih odličij prekaša številne športne velesile.

Michael Phelps je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil tri zlate kolajne in skupno število osvojenih odličij povišal na 25.

Zastavonoša ameriške delegacije v Južni Ameriki ima v svoji zbirki rekordni 21 zlatih medalj, kar bi ga na lestvici držav po številu kolajn na poletnih OI uvrščalo pred Avstrijo (18), Argentino (18), Jamajko (17) in Portugalsko (4).

Phelps je v posamični konkurenci osvojil zlato na 200 metrov delfin, temu pa je dodal še dve odličji najžlahtnejše kovine v štafeti na 4 x 100 metrov in 4 x 200 metrov prosto. S tem je skupno število osvojih zlatih kolajn povišal na 21.

michael phelps rio 2016 | Avtor: EPA EPA
Če bi bil Phelps država, bi bil na seznamu najuspešnejših udeleženk poletnih olimpijskih iger po številu zlatih kolajn uvrščen na neverjetno 39. mesto! Z enakim številom zlatih kolajn se na primer ponaša Etiopija, ki ima približno 100 milijonov prebivalcev.

Manj zlatih kolajn od Phelpsa so poleg omenjenih držav osvojile tudi Češka (14), Kazahstan (16), Iran (15), Indija (9), Irska (9), Hrvaška (7) in še bi lahko naštevali.

''Veliko medalj. To je noro,'' je po osvojenem 25. odličju dejal 31-letni Američan. ''Dih jemajoče. V bazen sem šel z misijo in jo tudi opravil. Veselim se nadaljevanja, saj nisem niti na polovici,'' je dodal Phelps, ki je pred osmimi leti na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil osem zlatih kolajn in izboljšal rekord rojaka Marka Spitza, ki se je leta 1972 iz Münchna vrnil s sedmimi zlatimi odličji.

Po Phelpsovi zaslugi se Združene države Amerike (10) nahajajo na vrhu seznama najuspešnejših držav v Riu. Z osmimi zlatimi odličji sledi Kitajska, po štiri pa sta osvojili Madžarska in Avstralija. V seštevku vseh odličij prav tako prednačijo Američani (27), sledijo pa Kitajci (17), Japonci (14) in Rusi (13).

Komentarjev 1
  • gogi3 17:40 10.avgust 2016.

    Nima veze, čez par let mu jih bodo itak odvzeli zaradi dopinga.