Šport
13 ogledov

''Če bi bili podjetje, bi bili zelo uspešni''

Andrea Massi razkriva, koliko jima s Tino Maze SZS še dolguje. (Foto: Boštjan Ta Boštjan Tacol
Novo sezono alpskega smučanja bodo dekleta otvorila z veleslalomsko preizkušnjo v avstrijskem Söldnu. Ena glavnih favoritinj za zmago bo tudi aktualna svetovna prvakinja Tina Maze. O pripravah pred sezono in formi najboljše slovenske smučarke smo se pogovajrali s trenerjem Andreo Massijem.

Tina je v Söldnu slavila že dvakrat (2003, 2006). Lahko rečemo, da ji teren v Avstriji ustreza?
To je bilo nekaj let nazaj, res pa je, da je teren za njo primeren. Proga je strma, veliko je menjav naklona, podlaga pa je ponavadi trda. Karakteristike ji ustrezajo. Letos je še dodatek novih materialov, zato je to za Tino zagotovo ena izmed zaželjenih tekem.

Kako pripravljena je Tina v primerjavi z lansko sezono?
Lani smo sezono začeli slabo. Slaba uvrstitev v Söldnu je bila posledica negotovosti, kar zadeva materiale. Takoj po tekmi sem sklical sestanek, saj smo imeli težave zaradi napačnih materialov. Letos smo bolj mirni, zaupamo serviserju, ki je opravil dobro delo. Tina mu zagotavlja povratne informacije in se počuti zelo dobro.

Koliko ste imeli na voljo primerjave z ostalimi tekmicami?
Zelo malo. Nekaj primerjave smo imeli s Francozinjami in Italijankami. Vem, da iščete rezultate, preden se rezultat naredi, vendar to v športu ne gre. Rezultat pokaže samo tekma. Nerad govorim o primerjavah, nenazadnje smo trenirali tudi z moškimi. To je vse zelo relativno. Bilo je cel kup zmagovalcev na treningu oziroma zmagovalcev v mesecu avgustu, pa izjave, da so fenomenalno pripravljeni, potem pa niso naredili nič. Tina je pripravljena, dobro je trenirala in dobro smuča. Ponavljam pa, rezultat pokaže samo tekma.

Tina je lansko sezono končala na drugem mestu skupnega seštevka svetovnega pokala. Ali letos ciljate na veliki kristalni globus?
V letih moje režije je Tina napredovala predvsem na dveh področjih. Fizično in psihološko je postala močnejša, kar sta bili njeni pomanjkljivosti. Tehniko je imela vedno vrhunsko. Tina je samozavestna, komplekov nima. Pri nas se ne govori o majhnosti, da Slovenec ne more zmagati ali česa podobnega. Tina je vrhunska športnica. Lani je postala svetovna prvakinja. Zagotovo bo poskušala še izboljšati lanski rezultat. Če bi bilo to podjetje, bi bilo zelo uspešno podjetje. Rezultati so bili enkratni, poskusili bomo dosegati še boljše.

Lani ste imeli veliko težav s serviserji. Kako ste zadovoljni s trenutnim stanjem?
Problemi so se začeli potem, ko so bile storjene določene napake pri izbiri serviserja. Jaz sem  že takrat kontaktiral Andrea Vianello, a se nisva dobila. Izbral je drugo ekipo, vendar je že takrat želel priti k nam. Vsi mu zaupamo in stvar je, kar se tega tiče, rešena. Vsi ga zelo hvalijo, za serviserja pa si ga želi več kot ena ekipa.

Kako poteka vaše sodelovanje z novim predsednikom SZS Primožem Ulago?
Jaz imam dvoletno pogodbo s smučarsko zvezo Slovenije. Odnosi potekajo zelo dobro. Z Ulago se še nisem slišal. Ponavljam, imamo dvoletno pogodbo, tako da imamo vse dogovorjeno, naše dolžnosti so jasne. Verjetno veste, da so, kar se tiče sponzorjev, tudi oni zadovoljni, tako da je stvar rešena.

Tina je v zadnjih letih edina slovenska smučarka, ki se konstanto uvršča v sam svetovni vrh. Kako se sooča s pritiskom celotnega slovenskega naroda?
Ne vem. Mislim, da ji pritisk lajša ekipa, ki stoji ob njej. Čuti pritisk, kot ga čutjo ostale najboljše smučarke. Jaz ji vedno govorim, naj ji bo izziv predstavljati državo v tem športu. Zelo sem ponosen in mislim, da tako čuti tudi Tina. Mediji so včasih prestrogi do nje, kadar ji ne gre, ampak to spada k igri. Prav je, da ljudje zahtevajo in tega se ne sme bati ali čutiti bremena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.