Slovenija
73 ogledov

"Če bi vedeli, da moramo plačati, bi plačali"

Družina Strojan
1/9
Saša Despot
Strojanovi so jezni, ker so jim odklopili elektriko. Če bi vedeli, da jo morajo plačevati, bi jo plačali, nam je dejal Rajko Strojan. Ministrstvo za okolje pravi, da so glede plačila elektrike obvestili Odvetniško pisarno Čeferin. Aleksander Čeferin pa: "Elektriko plačuje tisti, ki jo porablja."

"Že od četrtka smo brez elektrike. Najprej sploh nismo vedeli, kaj se dogaja. Poklical sem električarja, da je preveril, zakaj je nimamo. Povedal mi je, da je elektrika odklopljena. Nato sem poklical na Elektro Črnuče, kjer so mi povedali, da so nam jo odklopili, ker imamo dolg. Znašal naj bi šest tisoč evrov," nam je dejal Rajko Strojan.

Strojanovi so bili nad dolgom presenečeni, saj niso vedeli, da je ministrstvo za okolje prenehalo plačevati elektriko. "Nihče nas ni obvestil. Če bi vedeli, bi jo plačevali, tako kot plačujemo vodo," pravi in dodaja, da se zaradi odklopljene elektrike za zdaj še ne nameravajo seliti v Ambrus. "Tako ali tako ni razlike, ali smo v šotorih tukaj ali tam."

"Elektriko plačuje tisti, ki jo porablja"

Na ministrstvu pravijo, da so odvetniški družbi Čeferin posredovali dopis, "da morajo solastniki Strojan, glede na to, da so na podlagi pravnomočnega sklepa o vpisu nepremičnin postali lastniki nepremičnin v Rojah, urediti prenos merilnega mesta za električno energijo in prenos odjemnega mesta za vodo. Za vodo je bil prenos urejen, za elektriko pa ne."

Po besedah Aleksandra Čeferina je bila med MOP in Strojanovimi glede plačevanja elektrike podpisana zgolj menjalna pogodba, ker je bil tak dogovor ob podpisu. "Lahko pa rečem, da o elektriki ni bilo govora, saj je popolnoma jasno, da elektriko plačuje tisti, ki jo porablja. Strojanovi nimajo prav nobenega pravno relevantnega razloga, da elektrike ne plačujejo. Situacija je enaka, kot če vi ali jaz ne bi plačevala elektrike in bi to zahtevala od države. To je nesmisel."

"Elektriko bi plačevali, če bi vedeli, da jo moramo"

S slednjim se strinjajo tudi Strojanovi. "Vodo smo začeli plačevati takoj, ko so začele prihajati položnice. Za elektriko jih ni bilo, zato jih nismo plačevali. Če bi prišle, bi nabrali denar skupaj in plačali. Saj veste, elektriko moramo imeti. Otroci že od četrtka niso v šoli, ker se ne morejo umiti. Naj takšne pošljem v šolo?"

Celotna družina, bilo naj bi jih okrog šestdeset, po Rajkovih besedah trenutno živi v šotorih pred hišo. Zunaj so tudi otroci, ki s psi veselo tekajo naokrog, medtem, ko se starejši grejejo ob ognju. "V hiši ni nikogar, saj je bolj mrzlo kot zunaj. Mi starejši smo navajeni spati v šotoru, ne nazadnje sem se v šotoru rodil. Na najslabšem so otroci. Včeraj je deset mesecev stara deklica zaradi visoke vročine morala ostati v bolnišnici. Ampak vztrajamo in bomo vztrajali pri tem, da dolg plača tisti, ki je odgovoren zanj, in to je ministrstvo za okolje. Če ne bo šlo drugače, bomo šli v Ambrus ali pred ministrstvo. Poglejte, prikolice imamo že pripravljene. Mama pa je že odšla dol," nam še zaupa Rajko.

Opomba: zaradi neprimernih komentarjev smo komentiranje onemogočili.