Šport
48 ogledov

Če bo lokal poln, do 1.200 evrov kazni

reprezentanca priprave eurobasket Anže Petkovšek
Tržni inšpektorat pred začetkom EuroBasketa poziva predvsem gostince, trgovce in taksiste k upoštevanju pravil, saj bodo vsi vpeti v športno prireditev, ki obenem predstavlja tudi turistično promocijo države.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić izpostavlja, da namen tržnega inšpektorata ni sankcioniranje temveč urejen trg.

Kot je Grlićeva poudarila na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, morajo gostinci za podaljšan obratovalni čas še pred začetkom obratovanja pridobiti soglasje pristojnega organa občine. Ker je takih vlog ob posebnih dogodkih, kot je EuroBasket, več, morajo gostinci upoštevati tudi čas za odločanje o posamezni vlogi in to oddati pravočasno.

Do 1.200 evrov kazni, če lokal ne bo prazen

Ob ugotovljenih kršitvah bodo tržni inšpektorji kršiteljem izrekali globe, ki so predpisane v višini 1.200 evrov za pravno osebo in 400 evrov za odgovorno osebo pravne osebe. Pol ure po končanem obratovalnem času morajo gostje lokal zapustiti.

V času EuroBasketa bodo lahko dlje poslovale tudi trgovine. Trgovci lahko sami določijo obratovalni čas, ki ga ni treba prijaviti, morajo pa ga objaviti na vidnem mestu ob vhodu v prodajalno.

Trgovci morajo tudi za prodajo na stojnicah pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljalca prostora, na katerem prodajajo blago.

Nadzirali bodo tudi prodajo tobaka in alkohola

Grlićeva je obenem opozorila, da bodo tržni inšpektorji v času EuroBasketa poostreno nadzirali prodajo tobaka in alkoholnih pijač mladoletnikom.

Tržni inšpektorat k upoštevanju pravil poziva tudi taksiste, ki morajo ustrezno označiti cene storitev in za vsak opravljen prevoz izdati račun.

Tudi pri tej športni prireditvi tržni inšpektorat opozarja na možnosti preprodaj vstopnic. Največkrat je takšna preprodaja delo na črno, saj jo opravljajo osebe, ki niso registrirane za to dejavnost.

Komentarjev 7
  • vico 19:55 23.avgust 2013.

    ti laziman si pa res prtegnjen tut u realnem svetu

  • Trovlak 18:36 20.avgust 2013.

    Pravi moja znanka Marija (83 let, nikoli zaposlena, gospodinja na kmetiji): "To pa ni prov. Če b' imel' odprt' vsaj do štirih ponoč', bi lohka zasluž'l še vsaj tretjino tolk kokr čez dan. Za kuga pa država to noče, to ...prikaži več je vse dodat'n dav'k..." Eh ja, žalostna situacija, ko ugotoviš, da je 83-letna kmetica veliko pametnejša in realnejša od številnih "visoko šolanih" bedakov na davčni upravi.

  • d 15:58 20.avgust 2013.

    recimo, da je drzava uredila davčni nadzor nad gostinci, ima sedaj zaradi Eurobasketa priloznost pobrati nekaj več davkov kot običajno, hkrati pa si zapre vrata z groznjo gostincem, da bodo kaznovani, če ne bo do pike po zakonu. Če kdaj, ...prikaži več je ravno sedaj čas, da se malo pogleda skozi prste.