Slovenija > Črna kronika
106 ogledov

Če bo obsojena, bo otrok z mamo v zaporu?

Sanda Alibabić Saša Despot
Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij ureja bivanje matere z otrokom v zaporu, ne pa tudi v priporu, kjer se trenutno nahaja Sande Alibabić, ki je obtožena za smrt svoje hčerke.

Med letoma 2010 in 2016 je bilo v ženskem zaporu na Igu zaprtih 27 nosečnic. Večini so zaporno kazen prekinili, pet otrok pa je v tem obdobju skupaj z materami prebivalo v zaporu. Takšno ureditev bodo po besedah direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja verjetno uporabili tudi za obdolženo mamo umrle jeseniške deklice, Sande Alibabić.

PREBERITE ŠE: 

Sanda Alibabić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vprašanje nastanitve zapornic oziroma pripornic z otroki se je namreč odprlo v primeru mame dveletne jeseniške deklice, ki je visoko noseča in bo predvidoma rodila marca. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij sicer ureja bivanje matere z otrokom v zaporu, ne pa tudi v priporu, kjer se trenutno nahaja omenjena obdolženka.

Pripravljajo spremembo zakona

Sprememba zakona o kazenskem postopku, ki bo uredila to področje, je v pripravi, a po Podržajevih besedah glede na predvideni rok poroda pripornice ne bo sprejeta pravočasno. Zato bodo najverjetneje smiselno uporabili ureditev, ki velja za obsojenke, je povedal na današnji novinarski konferenci.

Otrok tako lahko pri materi na njeno zahtevo ostane do prvega leta starosti, če se oceni, da bi bila po tem času ločitev škodljiva, pa se lahko ta rok podaljša do drugega leta.

Pri materi eno ali dve leti

Dejstvo, da bo pripornica prihajala na sodišče skupaj z dojenčkom, pa po Podržajevih besedah predstavlja dodatne oteževalne okoliščine, čeprav že imajo določene izkušnje s tovrstnimi primeri. Ključno pri tem pa je usklajevanje med upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, sodiščem in centrom za socialno delo. Kot je zagotovil Podržaj, vsi akterji v tej zgodbi že sedaj intenzivno komunicirajo in bodo s tem nadaljevali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 20:13 22.februar 2017.

    Na mizo , noge narazen in vzeti otroka isti moment ko zajoka !!! Kaj dela CSD da mi je samo vedet !!!!!

  • Majazmaja 17:15 22.februar 2017.

    ... moji trije nečaki se, ko so bili pri meni, pri dveh, treh letih še niso sami tuširali, pač pa sem jim pomagala jaz.

  • Majazmaja 17:14 22.februar 2017.

    Novorojenček v jasli ne more, ker ga ne sprejmejo (sprejemajo 10 - 11-mesečnike). Na CSD-jevem spisku je cca. 400 parov, ki čakajo na posvojitev otroka. Nekateri tudi po 10 let. V tem primeru je možno, da mama res ni ...prikaži več ubila hčere, pač pa je to naredil njen partner - oretepal jo je z njenim dovoljenjem in vedenjem! Pa vendar to, da hčere ni ubila, ne izključuje ali zmanjšuje njene krivde, saj je na smrt pretepenega otroka videla in bi morala poklicati pomoč. Pa je ni, torej je sokriva smrti (umora, uboja - ne vem, kako se klasificira ... Zame je uboj, zaradi katerega bi morala do smrti v arest). To kaže na to, da ni sposobna prepoznati otrokovih potreb, torej ni sposobna skrbeti zanj in kot taka ne sme imeti roditeljskih pravic. Sprašujem se tudi, kako so lahko starejše, skoraj odrasle sestre in otrokov oče ignorirali poškodbe otroka - le-ta je namreč pri njih preživel po nekaj dni. Ga niso kopali / tuširali in oblačili? Ne vem, no, ampak moji trije nečaki se, ko so bili pri