Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Če bo referendum, dvignite prihranke

Beg prihrankov iz slovenskih bank? Morebitni referendum pelje prav v to smer.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Morebitni referendum bi Slovenijo potisnil korak bliže grškemu scenariju. Ta pa vključuje, kot vidimo zadnje dni, tudi množično dviganje prihrankov iz bank.

Spomnimo. V Sloveniji smo že doživeli takšne prizore. Ob razpadu nekdanje države, pred dobrimi 20 leti, so varčevalci drli v banke in dvigali devize. Kdor je bil hiter oziroma je imel zveze, jih je dobil takoj, drugi pa so morali nanje počakati še nekaj let.

Kot smo se prepričali pred nekaj dnevi, imajo lahko takšni dogodki zelo dolgotrajne posledice: zaradi neizplačanih vlog varčevalcem zagrebške Ljubljanske banke se je vnovič zaiskrilo med Hrvaško in Slovenijo.

Zaostritev. Tudi takšne prizore je dobro imeti pred očmi, ko razmišljamo o referendumu. V tem trenutku si sicer težko predstavljamo beg prihrankov iz slovenskih bank. Toda pri denarju se dogodki odvijajo nepričakovano hitro.

Kdo je še pred enim mesecem pomislil, da bodo komitenti dvigali denar iz španskih bank? Manjše države pa so na finančnih trgih še ranljivejše kot velike.

Najbrž se še nismo zavedli, kako nepredvidljive so postale razmere v Evropski uniji v zadnjih dneh in kako hitro se spreminjajo. Negotovost se je povečala dobesedno prek noči. Igračkanje z referendumom je danes bolj tvegano, kot je bilo pred enim mesecem.

Zdaj ocenjujemo, da bomo potrebovali deset let za vrnitev na nekdanji standard. Če bo referendum, jih bomo potrebovali 20.

Komentarjev 28
  • kapibara 16:21 21.maj 2012.

    Dobil odgovor od ZVVS , da še sami točno in nih čne ve,kako se bo plačevala tista POLOVICA DZZ,ki naj bi jo plačevala države.Ni govora o ukinitvi KOMPLETNEGA NE plačila DZZ...?? !!

  • babi 16:42 20.maj 2012.

    Malo sem pogledala komentarje in vidim, da ljudje raje verjamejo populistom, kot realistom.....Najbolj populističen je Zoki, ki noče referenduma, noče pa tudi ga preprečiti...je eden tistih, ki bi mu bankrot države prišel prav. Je močno zadolžen, kapital je spravil v ...prikaži več tujino in mu ne bo hudega....raja pa bo pocrkala. Sicer pa si bo narod pisal sodbo sam....ko ne bodo imeli kaj jesti in se s čim greti, bodo razbili "lepo mesto Lj"...ampak Zokiju se tudi za to mesto jebe!!!!

  • Teja Zabret 20:54 19.maj 2012.

    20 let so unićevali podjetja vse propada nastali so ogromni bogataši na raćun lopovštva zdaj pa zahtevajo varćevanje naj varćuje kdo hoće mi navadna raja še za priživetje nimamo mislim da je celo smešno da sploh govorijo o varćevanju