Slovenija
10 ogledov

Kranj: Kdo je župan, bodo izvedeli šele pozno zvečer

lokalne volitve Andrej Leban
Zaradi nesreče, ki je volivcem preprečila dostop do volišča v Bitnjah, bo glasovanje podaljšano. Zato bodo prvi rezultati v Kraju znani šele po 22.13. uri.

Zaradi kasnejšega odprtja dveh volišč v Bitnjah pri Kranju zaradi prometne nesreče, morajo tudi drugi volilni odbori v Kranju zadržati objavo rezultatov do 22.13. ure, ko se bo uradno zaključilo glasovanje. Zato bodo prvi rezultati, ki bi uradno pokazali, kdo bo postal kranjski župan, znani šele po navedeni uri.

Volilna udeležba je v drugem krogu lokalnih volitev sicer občajno nižja. Med mestnimi občinami je bila najnižja volilna udeležba do 16. ure prav v Kranj (19,45 odstotna), najvišja pa v Murski Soboti (38,07 odstotna. Najvišja udeležba nasploh je bila sicer v Občini Gorišnica, in sicer 55,90 odstotna. Skupno je na 998 voliščih do 16. ure glasovalo 30,98 odstotka volilnih upravičencev.

Na župane čaka še 54 občin

Drugi krog volitev poteka v 54 občinah, od tega v šestih mestnih: Mariboru, Novem mestu, Murski Soboti, Novi Gorici, Kranju in na Ptuju. V prvem krogu 5. oktobra so župane izvolili v 158 občinah. V preostalih, kjer noben od kandidatov ni dobil večine glasov, bo o zmagovalcu odločilo današnje glasovanje, ko volivke in volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta pred štirinajstimi dnevi dobila največjo podporo.

Zaradi nepravilnosti volijo še drugič v Murski Soboti in Ajdovščini

Ob tem v nekaterih občinah danes potekajo naknadne oziroma ponovne volitve v svete krajevnih skupnosti. V večini primerov so naknadne volitve razpisane, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov. V Murski Soboti in Ajdovščini pa bodo volitve zaradi nepravilnosti ponovili.

Občinske volilne komisije bodo glasovom z volišč zvečer najprej prištele glasove s predčasnega glasovanja. V ponedeljek bodo ugotavljale še izide glasovanja po pošti. Po današnjem glasovanju pa bodo imele šest dni časa, da izide uradno potrdijo. Rok, do katerega bodo morale poročila posredovati županom, Državni volilni komisiji ter predstavnikom kandidatur, se bo iztekel 25. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.