Slovenija > Komentarji in kolumne
37 ogledov

Če hočete rezultate, za to kaj plačajte

Vlada napoveduje, kako bo zaostrila boj proti kriminalu. A plačala ne bi nič.

slovenija 21.01.13, Anja Zupanc, novinarka, Zurnal, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tožilec v naši državi v povprečju zasluži približno enkrat manj kot odvetnik, ki je na začetku svoje poklicne poti. Uspešen in že bolj izkušen odvetnik, zaposlen v bolj razvpiti odvetniški družbi, pa lahko zasluži tudi do trikrat več kot tožilec sredi kariere. Precej boljši zaslužek je tako eden od glavnih razlogov, da tožilci brez večjega oklevanja vse pogosteje zapuščajo tožilstvo in prehajajo v odvetništvo.

Prehodi. Med prvimi so tako že pred časom ušli najuspešnejši tožilci. Sledili so jim nekateri povsem povprečni, ki v svoji dotedanji karieri niso dosegali nekih izjemnih uspehov. Pravzaprav večinoma nihče od njih niti ni vodil posebno zahtevnih postopkov. Mogoče tudi zato, ker so celo njihovi nadrejeni večkrat dojeli, da niti niso dovolj sposobni. Med malo tožilci je ostalo še manj dobrih tožilcev. Torej strokovnih, zagnanih in nepopustljivih hkrati, pa ne le pri svojih nastopih na sodišču. Vse manj je tožilcev, ki ne popuščajo pod pritiski javnosti, politike in drugih interesnih sfer v državi. Ne manjka več veliko, da bomo na prste ene roke lahko prešteli tožilce, ki enako zavzeto preganjajo kriminalne posle levih in desnih politikov ali gospodarstvenikov. In takih, ki se ne bojijo niti groženj s smrtjo, ko se trdno odločijo, da bodo pred sodišči dosegli obsodbe najhujših tihotapcev droge, ljudi ali orožja. Najmanj sramotno pa je, da takšnim, ki ne klonijo pred nikomur in ničemer, ne krijejo hrbta niti lastni šefi niti vlada, v primeru tožilke Irene Kuzma pa je tiho še stanovsko društvo.

Komentarjev 2
  • sasquatch 22:02 26.september 2013.

    vedno je veljalo, da tisti pravniki, ki so sposobni, gredo med odvetnike, ker tam je dnar oz. barabe, ki jih branijo, imajo dnar. tisto kar ni za nikamor, gre med tožilce ali med pravnike v javnih službah in se pasejo ...prikaži več na državnem koritu dokler lahko. lep dokaz za to so kriminalci, ki se prosto sprehajajo in ki jih vidimo vsak dan v špici tv dnevnika ter "življenski" zakoni, katere ti pravniki pripravijo tako, da jim njihove spremembe sledijo vsak mesec.

  • Boschtjan Zupanchich 20:43 25.september 2013.

    The Sickest Country on This Planet - Slovenia !!! ! !!! SadlyBut Truly !