Slovenija
27 ogledov

Marentič v Postojni zmagal za en sam glas

''Če bo potrebno, bom strateški svet razširil tudi z drugimi strokovnjaki,'' na Žurnal24 main
Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti, je v Postojni zmagal Igor Marentič. Pet ljudi je po pošti glasovalo za Jerneja Verbiča, eden za Marentiča. Skupni izid je torej za en glas v prid izzivalcu.

"Do včerajšnjega večera je po pošti prišlo šest glasovnic. Pet volivcev je glasovalo za Verbiča, eden za Marentiča. Po vseh preštetih glasovnicah je torej za en glas zmagal Marentič," pojasnjuje predsednica postojnske volilne komisije Mateja Geržina.

Geržina: "V naslednjih dneh bo še pestro"

A uradnih rezultatov danes še ne bodo razglasili. "Do 24:00 lahko kandidata, njihovi predstavniki ali volivci vložijo ugovore zoper delo volilnih komisij," pojasnjujejo predstavniki postojnske volilne komisije. Direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko poudarja, da pri ugotavljanju rezultatov nimajo nobene ingerence, vse je prepuščeno komisijam na občinski ravni.

"V naslednjih štirih dnevih se moramo do ugovorov opredeliti. Glede na situacijo predvidevam, da bomo ugovore prejeli. Zdi se mi, da bo v naslednjih dnevih še pestro," pravi Geržina. 

Verbičev občinski štab je sprejel odločitev, da bo glede na tesen izid volitev na občinsko volilno komisijo podala ugovor zaradi suma nepravilnosti pri delu volilnih organov. "Ugovor v končnici vlagamo tudi zato, da se odpravijo vsi dvomi o izidu volitev in s se omogoči nemoteno delovanje vseh občinskih struktur v prihodnje," pojasnjujejo v Verbičevem taboru.

Vučko: "Za ponovno štetje morajo obstajati nepravilnosti"

Ali lahko Verbič, ki je bil za las poražen, zahteva ponovno štetje? "Lahko zahteva tudi ponovne volitve," na pol v šali odgovori direktor DVK in doda: "Dejstvo, da je eden od kandidatov izgubil, še ne pomeni, da je treba glasovnice še enkrat prešteti. Obstajati mora vsaj sum nepravilnosti. Vendar je to vse v pristojnosti občinske volilne komisije, ki odloči ali se bo glasove štelo še enkrat. Načeloma mi, skupaj z ministrstvom za javno upravo, menimo, da samo dejstvo, da je nekdo izgubil, ni zadosten razlog za ponovno štetje. Kaj pa, če po tem štetju novo preštevanje zahteva še drug kandidat?"

Komentarjev 2
  • Rav Rudolf 16:11 20.oktober 2014.

    zanimiv rezultat, še bolj bo pa Verbičev odziv na izid ?slišati je bilo, da se že vnaprej Verbič dogovarja koga bo postavil na čelo UE Postojna, žal iz te moke ne bo kruha.

  • titty 15:01 20.oktober 2014.

    Zdaj je čas za čistit posledice žleda!