Slovenija
32 ogledov

Kratko bodo potegnili verniki

Ljubljanska stolnica Saša Despot
Če bo novela zakona o davku na nepremičnine obdavčila sakralne objekte, v Katoliški cerkvi napovedujejo ustavno presojo novele.

Svet krščanskih Cerkva in Islamska skupnost v Sloveniji izražata veliko zaskrbljenost nad napovedanimi spremembami zakona o davku na nepremičnine in zakona o verski svobodi. Ob napovedanih spremembah zakonodaje so sestavili skupno izjavo in jo danes tudi podpisali. Naslovili jo bodo na vlado in predsednika republike.

Glavan: Drugje država daje, ne vzema

Podpisniki so danes poudarili predvsem, da vlada pri pripravi zakonodajnih sprememb z njimi ni vodila dialoga, in jo pozvali, naj ga nemudoma začne. Prav tako so vsi izpostavili, da obdavčitve prostorov za opravljanje verske dejavnosti ne poznajo nikjer v Evropi. Kot je dodal novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan, je drugod tako, da država prispeva za verske skupnosti in vzdrževanje sakralnih objektov.

Plačali bodo verniki

Predlog novele zakona o davku na nepremičnine bo za delovanje verskih skupnosti pomenila veliko finančno breme, ki ga ne bodo zmogle poravnati, so prepričani podpisniki izjave. Takšna davčna politika bi lahko vodila v ukinjanje bogoslužne, vzgojne in izobraževalne ter dobrodelne dejavnosti v njihovih verskih skupnostih ter odprodajo stavb.

Take spremembe zakona je zato po njihovem mnenju mogoče razumeti kot neposredno omejitev oziroma nezmožnost uresničevanja človekove pravice do svobode vesti in veroizpovedi, pravice do zbiranja in združevanja, pravice do socialne varnosti in zdravstvenega varstva za verske delavce ter programov socialne države.

Opozorili so tudi, da bi se s tako spremembo dvojno obdavčilo vernike - kot državljane in kot pripadnike verskih skupnosti. Celotno breme plačevanja davka bo namreč padlo na vernike. Glavan je zato v primeru, da bodo sakralni objekti obdavčeni, že napovedal zahtevo za ustavno presojo novele. "In prepričan sem, da bo zakon padel," je dejal. Ker davčna stopnja še ni znana, tudi točnih ocen, koliko bi davek letno obremenil Cerkev, še ni. Prve ocene, "bolj na pamet", pa se vrtijo okoli nekaj 100.000 evrov na leto, je pojasnil Glavan in dodal, da bi nas sprejem novele "vrgel iz civilizacijskega kroga evropskih držav".

Komentarjev 18
  • Oxxo 21:11 01.oktober 2013.

    HoHoHo HaHaHa Kultura? V Sloveniji? A da obstaja?

  • Oxxo 21:10 01.oktober 2013.

    Provokator!

  • dragec 12:11 01.oktober 2013.

    Ti si pravi skot. Ali je res možna primerjava Iraka, Romunije....in partizanstva, kaj sramuješ se?