Slovenija
50 ogledov

Če nas je več, ne bomo pomagali

Prva pomoč Shutterstock
Mesec prve pomoči. Rdeči križ Slovenije septembra pripravlja vrsto dogodkov. Ugotavljajo, da se Slovenci znamo nuditi prvo pomoč, zadržani pa smo, če je okrog poškodovanca večja množica. Naše znanje je slabše, kot bi si želeli.

"V obdobju zadnjih petih let se je usposabljanj iz prve pomoči, ki jih je izvedel Rdeči križ Slovenije in 56 območnih združenj, udeležilo med 20.000 in 25.000 udeležencev. Ugotavljamo, da je vsako leto nekoliko več oseb, ki pridobijo osnovna znanja iz prve pomoči," poudarjajo na Rdečem križu Slovenije.

Na vprašanje, ali Slovenci pomagamo očitno pomoči potrebnemu na cesti, bodisi, da gre za poškodovanca, ali pa zgolj človeka, ki ga je obšla slabost, na Rdečem križu odgovarjajo, da smo pri nas na splošno pozitivno naravnani do nudenja prve pomoči. "Na odločitev, ali bomo pomagali, ali ne, vpliva vrsta dejavnikov, med drugim tudi število prisotnih. Svojevrstno protislovje je, da več kot je prisotnih, večje je tudi obotavljanje. Gre tudi za strah pred ocenjevanjem: kako me bodo videli drugi," še pojasnjujejo na Rdečem križu.

Pomanjkljivo znanje

Lanskoletna raziskava Rdečega križa in AMZS-ja v okviru konzorcija Eurotest glede znanja prve pomoči in odzivnosti v primeru nesreč, je sicer pokazala, da je naše znanje pomanjkljivo. Sodelovalo je 2800 evropskih voznikov v starosti od 18 do preko 60 let, njihovi odgdovori pa so pokazali, da dve tretjini evropskih voznikov želi pomagati ob nesrečah in nuditi prvo pomoč, toda le 17,8 odstotka jih natančno ve, kaj morajo storiti, če prvi pridejo na kraj nesreče s poškodovanci.

Slovenci smo se v raziskavi slabo odrezali; le 47 odstotkov sodelujočih voznikov bi v primeru nesreče pomagalo ponesrečenim. Rdeči križu že vrsto let opozarja, da znanje prve pomoči temelji na praktičnem delu, ki bi ga bilo potrebno v različnih starostnih obdobjih kontinuirano obnavljati. "Nedopustno je, da tečaji prve pomoči niso obvezni sestavni del usposabljanja bodočih voznikov motornih vozil, obvezen je zgolj izpit. Prav tako je nedopustno, da lahko posameznik pridobi dvojnik izpita prve pomoči, ki ga je opravil pred 30 leti in več, ne da bi mu bilo potrebo to zanje osvežiti," poudarjajo. V Zakonu o voznikih bi bilo po njihovem mnenju potrebno vzpostaviti mehanizme za obnavljanja znanja iz prve pomoči vsaj na vsakih 5 let. Rdeči križ si prav tako prizadeva, da bi se vsebine prve pomoči uvedle v obvezni učni program tako osnovnih kakor tudi srednjih šol.

Za zdaj gre le za prizadevanja.

Na temo človeških reakcij na ponesrečenega, bolnega, človeka v stiski, je opravljenih vrsto raziskav, naše reakcije pogosto tudi snemajo. Na tej povezavi je posnet eden izmed primerov, kako se ljudje od človeka, ki je očitno v stiski, raje obrnemo stran, kot pa da bi mu pomagali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.