Slovenija
86 ogledov

"Če ne bi zlorabili sodstva, bi bil predsednik vlade in DZ nekdo drug"

Janez Janša Anže Petkovšek
Šef opozicije Borutu Pahorju, Milanu Brglezu in Miru Cerarju predlaga sestanek za popravo političnih krivic, ki so se mu zgodile.

"Sodba treh instanc rednega sodstva, na podlagi katere je bila SDS tik pred izrednimi volitvami v Državni zbor (DZ) julija 2014 v volilni kampanji obglavljena, je razveljavljena. Odpravljena je tudi odločitev vladne večine v DZ, s katero je bil SDS protipravno odvzet poslanski mandat. Obe odločitvi je ustavno sodišče sprejelo soglasno," pismo trem predsednikom začenjajo najvidnejši člani največje opozicijske stranke. 

Patria | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ste nosilci treh najvišjih funkcij v državi, ki jo je SDS na čelu z dr. Jožetom Pučnikom odločilno soustvarjala. Mesto predsednika DZ in mesto predsednika vlade bi danes verjetno zasedal nekdo drug, če ne bi lani prišlo do zlorabe sodstva z odstranjenem političnih tekmecev iz volilne kampanje. Sum v nelegitimnost zadnjih volitev v DZ je bil z odločbo ustavnega sodišča dokončno potrjen," nadaljujejo v pismu, pod katerega so se podpisali Janez Janša, Zvone Černač, Alenka Jeraj, Jože Tanko, Milan Zver in France Cukijati.

Sestanek želijo še ta teden

"Minil je dan, dva, minil je teden … pa nič. Vse do danes smo čakali na vaše javne ali interne predloge kako očitno pravno dokazano krivico popraviti. Dočakali pa smo le molk ali celo zagovarjanje kršiteljev ustave in zakonov, ki ostajajo trdno v svojih položajih. Poleg tega se vladna koalicija zavzeto loteva sprememb zakonodaje, s katerimi želite zagotoviti, da bi bila morebitna prihodnja zloraba sodstva za odstranitev politične konkurence še bolj učinkovita," še poudarjajo.

Predsednikom republike, državnega zbora in vlade očitajo, da ustvarjajo ali dopuščajo oblikovanje okolja, ki nima nobene zveze z demokracijo in poštenim tekmovanjem za naklonjenost volivcev in ki Slovenijo postavlja na raven demokratur brez resne opozicije.

Sestanek zahtevajo še ta teden.

Brglez: Gre za destabilizacijo slovenskega prostora

"To je le še ena poskus SDS, ki želi radikaliziratai slovensko družbo, jo umetno razdeliti na dva dela. Gre za destabilizcijo slovenskega prostora," je dejal predsednik DZ Milan Brglez.

Država se postavlja na noge, SDS pa ravno zdaj poskuša spet razdeliti družbo. 

Želijo se ukvarjati s preteklimi zgodbami, s preseženimi temami, je opozoril predsednik DZ. Takšna presežena tema je po njegovih besedah tudi diskurz o nelegitimnosti zadnjih državnozborskih volitev. Vse to utemeljujejo "na podlagi zmotnih in napačnih zaključkov o tem, kaj se je zgodilo". "Kot predsednik državnega zbora njihov diskurz zavračam, saj ni ustrezno utemeljen," je dejal Brglez.

"Sestanka ne bo, diskurz se bo najbrž še zaostril"

Volitve so bile po njegovem prepričanju legitimne in "legitimnost so jim dali ljudje". Kakšne izredne volitve pa po besedah Brgleza ne pridejo v poštev "ne za stranko SMC ne za parlament in ne za državo".

Sestanka tako po Brglezovih besedah ne bo, vsaj ne v takšni obliki, kot so jo predlagali v SDS. Glede na ton, ki ga je razbrati iz pisma, pa predsednik DZ pričakuje, da se bo diskurz z njihove strani zaostril.

Predsednik vlade Miro Cerar se bo na pismo vodstva stranke SDS predvidoma odzval v naslednjih dneh, so pojasnili v njegovem kabinetu.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 70
  • Johan Spohan 20:45 17.junij 2015.

    Sedaj pa kar štirikrat. Boš dobil partijsko odlikovanje.

  • Johan Spohan 20:43 17.junij 2015.

    Si pa res veliki posranec, ker moraš komentar kar trikrat objaviti. A je to po komandi partije?

  • 4krogci 19:12 16.junij 2015.

    Tud če nebi bil v zaporu bi bil ravno na takem mestu kot sedaj! Samo bi dobil še kakšen glas manj ker se ljudem nebi tolk smilil!