Slovenija
14 ogledov

Če ne bo hujšega, bo Bratuškovo pustil pri miru

kongres PS Anže Petkovšek
Miro Cerar ne bo več odpiral vprašanja o kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko, razen če se pojavijo nove okoliščine.

Miro Cerar je hkrati obljubil, da bo njegova vlada v primeru, če se bodo pojavile kakšne nove okoliščine ali se bo zgodilo kaj spornega - na primer pri zaslišanjih kandidatov v Evropskem parlamentu ali v Sloveniji - zadevo nemudoma obravnavala. Protikorupcijske komisije, ki preučuje, ali ima samopredlaganje odhajajoče premierke znake korupcije, pri tem ni izrecno omenil.

Ni mu všeč, a je, kar je

Cerar je priznal, da mu odločitev o kandidatni listi ni bila po volji, a trdi, da ni imel niti nima zdaj novene pravne možnosti, da posega v to odločitev, ki je bila v pristojnosti odhajajoče vlade.

Bratuškovi je Juncker namenil izjemno visok in pomemben položaj v komisiji in v interesu Slovenije je, da ima komisarja s čim večjimi pooblastili in močnim resorjem. Zato je treba sedaj zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno, je poudaril Cerar in dodal, da je zadeva zdaj v domeni evropskih institucij. "Počakati moramo, ali bo Bratuškova prestala preizkus kompetentnosti v Evropskem parlamentu", je opozoril.

"Tožarjenje škoduje Sloveniji"

Cerar želi, "da se ta zgodba tukaj zaključi". K tovrstni državotvorni drži je pozval tudi vse ostale v slovenski politiki in jih obenem okrcal, češ da je "v nasprotju z demokratično kulturo in slovenskimi interesi", da se znova pojavlja "tožarjenje Slovenije pred institucijami EU". Zaradi ravnanja, ki da škodi ugledu Slovenije v tujini, je Cerar še posebej pokritiziral evropske poslance iz Slovenije in jim sporočil, da imajo vso možnost, da s svojega položaja "na dostojen in legitimen način" vplivajo na imenovanje komisarjev, ne pa da se prerekajo in kritizirajo Slovenijo v tujini.

Alenka Bratušek se seje odbora ni udeležila. 

Komentarjev 15
  • Bedanc 09:13 18.september 2014.

    Do vratu v političnem "sranju"!

  • maliking 07:31 18.september 2014.

    Pa ja ne šteješ sebe med pošten in deloven narod?

  • maliking 07:30 18.september 2014.

    Bi kar tebe naguzil,če bi se predstavil,teslo semleto!