Slovenija > Komentarji in kolumne
180 ogledov

Če ne boš pospravil postelje, se pazi Karla Viktorja

Politika redno izumlja toplo vodo, vendar v tem primeru lahko vsaj otrokom grozimo z nekoliko bolj realistično figuro kot je muca copatarica.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Včeraj me je desetletnik vprašal, ali bo, ko bo zrasel, res moral v vojsko. "Upam, da Trumpu to ne bo uspelo," je malce pomirjeno zaključil. Bog ve, kaj je otrok slišal in kaj vse zraste v tako majhnih glavah, ko se nekdo, ki ni mama ali oče in se od nekje hudo daleč stran ukvarja z njihovo prihodnostjo. Seveda sem samo debelo pogledal, kaj ima Trump s tem ... Čeprav ... In ga z odločnim zmajevanjem z glavo poskušal prepričati v nesmiselnost njegovih skrbi in celotne zgodbe o služenju vojaškega roka, kot da vse skupaj ni vredno besed. Karl Viktor Erjavec ali Donald Trump, tudi meni bi bilo pri desetih vseeno, zato je pri tem ostalo. 

A, ko razmišljam o vsem skupaj, bi se morda vendarle moral opredeliti. Da to ni nič slabega in da smo v veliki večini preživeli vojaščino, ali pa nasprotno, da je trimesečno usposabljanje velika neumnost, če je cilj tega res ta kot pravi idejni oče Karl Viktor, da bodo mulci znali pospraviti posteljo in stopiti v korak najprej z levo nogo. Torej nisem proti sami ideji, le njena utemeljitev me precej bega. V skladu z njo lahko le zaključim, da si politika ponovno želi vzgajati naše otroke. Ker je bitko v šolah izgubila (pustimo verouk in prostovoljne gasilce), želi vojno nadaljevati na drugem poligonu. 

Dejstvo je, da velika večina staršev danes ne vzgaja več svojih otrok oziroma le misli, da jih. Pa ne govorim o permisivni vzgoji, ampak o vzgoji brez vsakršne vzgoje. Ko je vse skupaj prepuščeno stihiji in hipnim odzivom na trenutke, ko pač otrok staršu stopi na živec. Da je stvar seveda še hujša, so starši počasi, a uspešno dotolkli avtoriteto vseh zunanjih vplivov, ki bi lahko otroka poslali v kakšno drugo smer, kot so jo v svoj prav prepričani starši začrtali za svojega otroka. To velja tudi za šolo.

Modernost črednega nagona

Čeprav posebno analizo opravlja že zavod za šolstvo, se je tudi ministrstvo odločilo, da bo preverilo, zakaj se vse več staršev odloča za odlog šolanja svojega otroka. Kot smo pisali, so se lani za odlog vpisa v prvi razred odločili starši 1700 otrok. In kaj naj bi takšna analiza pokazala? Da so starši že zdavnaj povozili stroko in da so argumenti enaki ničli, če neko čredno starševsko početje postane moderno? Pa seveda ni vse enosmerno. Tudi šolski sistem si ne dela uslug s številnimi slabimi strokovnimi odločitvami, s skrivanjem rezultatov preverjanja in z (ne)inciativnostjo ravnateljev in celo županov za njimi. Kako se bodo nekatere stvari izvajale na šolah, je povsem odvisno od posameznega učitelja. Številni med njimi ne znajo niti uporabljati računalnika. Praktično 44 odstotkov Evropejcev še vedno nima osnovnih digitalnih znanj in spretnosti, kot sta uporaba elektronskega poštnega predala in orodij za urejanje besedil ter nameščanje novih naprav, kažejo zadnje raziskave. Ja, dragi moji, to danes spada že v osnovno računalniško pismenost, Slovenija pa je pri digitalizaciji še pod povprečjem Unije. Torej namesto, da bi šole otroke usmerjale h koristni vsakodnevni uporabi računalnikov in k temu kaj je uporabnega na spletu, se ta običajno znajde le v šolskem redu med prepovedmi. Kar niti ni čudno, glede na to, da 80 odstotkov učiteljev priznava, da niso usposobljeni za reševanje nasilja med otroki na spletu. Torej temu se je bolje izogibati in naj pač otroke vzgaja divja ulica svetovnega spleta, v kateri se sami seveda nikakor ne morejo znajti.

Suhe mestne srajce

Seveda se otroci reda in discipline, predvsem pa vztrajnosti in borbenosti namesto v vojski lahko naučijo tudi pri športu. Pa smo spet pri dopolnilnih dejavnostih in kako se te brez standardov evidentiranja, ocenjevanja napredka itd. izvajajo. Z dvema urama telovadbe si namreč ne morejo veliko pomagati, ko pa rastejo na vasi, pa je vse spet še toliko bolj odvisno od volje učiteljev, ker obšolskih dejavnosti primanjkuje. Zdaj se je trend ravno zaradi tega celo obrnil in so v mestih otroci bolj suhi in bolj gibčni. Pa čeprav je to posledica športnega kartona in dodatnih ur telovadbe, vam bo vsak šolnik zabrusil, da šola z debelostjo otrok nima nič skupnega. 

Stvari so seveda zelo kompleksne, a na koncu se vedno strnejo v obtožbe staršev na račun učiteljev in učiteljev na račun staršev. Politika pa vedno znova izumlja toplo vodo. Vendar v tem primeru lahko otrokom vsaj grozimo z nekoliko bolj realistično figuro kot je muca copatarica. Če ne boš pospravil postelje, te bo Karl poslal v vojsko!        

matej.kosir@zurnal24.si    

Komentarjev 6
  • maresem 17:35 16.marec 2017.

    Maloumni revež si ti a žal še sam ne veš zakaj ker si še danes prisesan na mamine seske in bivaš v hotelu mama. Ti si bluz, ne pa moški.

  • Johnny13a 11:11 15.marec 2017.

    Btw: alkohol, trava, droge, prostitutke - kdor trdi, da tega ni bilo v JLA vojski ali ni služil ali pa krepko laže...

  • Johnny13a 11:10 15.marec 2017.

    Služenje vojaškega roka v JLA: jaz ne vem v kateri vojski ste vi služili, ampak JLA vojska je bila že dolgov v razpadu in ni bila podobna ničemer...Slovenska vojska pa ni sposobna niti naborništva zrihtat, kaj šele usposobit ...prikaži več za vojskovanje trumo ljudi...In če bi bil spet nabor, bi moral biti za punce in fante, tako kot v modernih državah, ker je to del državljanske odgovornosti... Ampak potem pa bodo spet vsi javkal zakaj pa moj fantek, punčka mora se urit s puško, kaj pa če se kaj zgodi,ipd,ipd.