Slovenija
49 ogledov

Pahor omenja predčasne volitve

sprejem olimpijcev predsedniška palača Borut Pahor Alenka Bratušek pogled v tla Anže Petkovšek
Predsednik države meni, da mora vlada pogumno ukrepati, drugače so boljša izbira predčasne volitve. Do dela vlade so kritični tudi v opoziciji.

Predsednik Borut Pahor si želi, da vlada pogumno zapiše in poskuša izvesti nujne ukrepe, pa čeprav neatraktivne. Pri tem gre tudi za stvar politične volje, saj nekdo mora opraviti tudi nepopularne stvari. Vodenje vlade je v zapletenih gospodarskih in socialnih razmerah zelo zahtevna naloga, za katero je edino zadoščenje dober rezultat. Tega pa je lažje dosegati, če v državi vlada "nekaj več politične pripravljenosti za dialog, medsebojno strpnost in spoštovanje"

"Biti v vladi, ki ne ukrepa, ni smiselno. Če predsednica vlade oceni, da ji to ne uspe – ne glede na njene iskrene želje –, je primerneje, da se odpravimo na predčasne volitve. Ampak to oceno mora najprej sprejeti predsednica vlade," je poudaril Pahor. Predčasne volitve bi po njegovem mnenju sicer pomenile izgubo dragocenega časa v trenutku, ko Slovenija zaznava pozitivne gospodarske kazalce. 

Pahor je opozoril, da so potrebne tudi nekatere strukturne reforme, zlasti zdravstvena, pa čeprav je "popolnoma razumljivo, da ne bo mogoča do konca mandata". Poudaril je, da je položaj v javnem zdravstvenem sistemu slabši od položaja v bančnem sistemu v letu 2009. Po njegovi oceni so razmere tako skrb vzbujajoče, da so praktični ukrepi potrebni tudi zato, da se stanje ne bi poslabševalo.

"To, kar počne Bratuškova, je nekako smešno"

Opozicija medtem opozarja, da vlada ne sprejema nujno potrebnih ukrepov. Predsednik SLS Franc Bogovič je presenečen, "kako se vlada nikakor ne odpravi na pot sprejemanja nujno potrebnih reform" za nova delovna mesta in gospodarsko rast. Govoriti o 200 milijonih proračunske luknje po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine na ustavnem sodišču je po njegovi oceni zavajanje, dogovorjeni ukrepi v koaliciji pa so "lahkotni".

"To, kar počne premierka Alenka Bratušek in znova grozi z neko zaupnico kar tako, ne da bi povedala, na kaj jo veže, je nekako smešno, podobno tej politiki, ki jo aktualna vlada vodi," je poudaril in spomnil, da ji je že v nedeljo predlagal, naj zaupnico v DZ veže na sprejem zakona za izvedbo fiskalnega pravila.


NSi vlade ne bo podprla

Ljudmila Novak, ki se ji zdi premierkina odločitev pravilna, meni, da morata koalicija in PS urediti razmere v lastnih vrstah. Ob tem je zatrdila, da NSi vlade pri glasovanju o zaupnici ne bo podprla. Dotaknila se je tudi napovedanih ukrepov varčevanj v javnem sektorju. Novakova je dejala, da je notranji minister Gregor Virant "zadnjič z lahkoto naštel kar nekaj stvari, kje bi se še dalo privarčevati", ob čemer obžaluje, da vlada potem tega ne uresniči. 

Novakova ocenjuje, da je treba sprejeti reformne programe, ki so nujni za doseganje gospodarske rasti in povečanje števila novih delovnih mest. Poudarila je tudi pomen odpravljanja administrativnih ovir za lažje ustanavljanje malih, srednjih ali družinskih podjetij, s čimer bi lahko "kar hitro zamašili to proračunsko luknjo".

Predsednik SDS Janez Janša je že v minulih dneh dejal, da bo vlada zaupnico zagotovo dobila in tako preživela vsaj do jeseni. Ocenil je, da potrebujejo toliko časa za pripravo na predčasne volitve. O nedeljskem vrhu koalicije pa je na Twitterju zapisal: "Cirkus AB po pričakovanjih danes ni razpadel, še bo nekaj dragih predstav."

Komentarjev 2
  • ennanova 20:00 07.april 2014.

    Socialistične alternative: hendikep in askezaSpregovoril bom o temi, ki je v teh krajih redko na dnevnem redu, oziroma ni del javne rabe uma, to pa tudi ni naključje. Zanima me namreč vprašanje, kakšne so povezave med uspehom v kapitalističnem ...prikaži več življenju in hendikepom. Pojdimo po vrsti. …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1563-socialisticne-alternative-hendikep-in-askeza

  • Johan Spohan 17:23 07.april 2014.

    Prvi naj se pa spelje ta narcisodni politikar. Naredil je največ škode in dolgov, a butasti slovenceljni so ga za nagrado izvolili za predsednika države.