Zdravje > Aktualno
36 ogledov

Če ni zdravljenja, v smrtni nevarnosti

Hepatitis B Profimedias
Na svetu je s hepatitisom B ali C kronično okuženih okoli 325 milijonov ljudi, a samo majhen delež med njimi to tudi ve. Med tistimi, ki vedo za svojo bolezen, samo majhen delež prejema ustrezno zdravljenje, je danes v Ženevi opozorila Svetovna zdravstvena organizacija in pozvala k odločnejšemu ukrepanju proti hepatitisu.

WHO je danes v Ženevi objavil poročilo o hepatitisu, v njemu pa se je osredinil prav na kronični hepatitis B in C, ki sta oba skupaj odgovorna za kar za 96 odstotkov smrti med s hepatitisom okuženimi ljudmi.

Ob tem je WHO danes opozoril, da je v Evropi predvsem zelo veliko primerov hepatitisa C, saj si na stari celini številni, ki si vbrizgavajo mamila, med seboj posojajo injekcije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Hepatitis je pomemben svetovni zdravstveni problem," je v Ženevi dejal vodja programa WHO za boj proti hepatitisu Gottfried Hirnschall. "Če ljudje niso deležni zdravljena, so v smrtni nevarnosti," je še opozoril.

Najprej prikrita bolezen

Hepatitis je vnetje jeter. Hepatitis B in C sta resni kronični bolezni, ki desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogo letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema okužbama, je navedeno na spletni enciklopediji Wikipedija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.