• Pet 11 do 20 °C
 • Sob 15 do 22 °C
 • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Sodišče EU

0 komentarjev

Če niste mogli izrabiti dopusta, vam ga mora delodajalec kljub odpovedi plačati!

Sodišče EU v razsodbi strogo navaja, da ima vsakdo pravico do štirih tednov dopusta. Če niste mogli izrabiti dopusta zaradi bolezni, vam mora delodajalec ne glede na prenehanje delovnega razmerja - torej tudi ob odpovedi - izplačati nadomestilo.

B. E. / Ljubljana

 

Če zaradi zravstvenih težav niste mogli izkoristi dopusta, potem si lahko obetate izplačilo. (Foto: Profimedia)

 •  
  Hans Maschek, uradnik mesta Dunaj, se je s 1. julijem 2012 upokojil na lastno pobudo. Med 15. novembrom 2010 in 30. junijem 2012 ni prišel na delo. Maschek je bil v obdobju med
  15. novembrom 2010 in 31. decembrom 2010 odsoten z dela zaradi bolezni.

  V skladu s sporazumom, sklenjenim z njegovim delodajalcem, od 1. januarja 2011 ni smel priti na delovno mesto, je pa še vedno prejemal plačo. Po upokojitvi je Maschek od svojega delodajalca zahteval plačilo denarnega nadomestila za neizrabljen plačan letni dopust, pri čemer je trdil, da je tik pred upokojitvijo znova zbolel. Delodajalec je njegovo zahtevo zavrnil z obrazložitvijo, da v skladu z ureditvijo sistema javnih plač v mestu Dunaj delavec, ki sam prekine delovno razmerje – med drugim zato, ker se je upokojil – nima pravice do tega nadomestila. Maschek se je pritožil.

  Dunajsko upravno sodišče, ki obravnava njegovo pritožbo o zavrnitvi, se je na sodišče EU obrnilo z vprašanjem o združljivosti te ureditve s pravom EU.

Sodišče Evropske unije je v primeru dunajskega uradnika Hansa Maschka razsodilo, da primeru prenehanja delovnega razmerja, ko torej dejansko ni več mogoče izrabiti plačanega letnega dopusta, evropska direktiva določa, da ima delavec pravico do denarnega nadomestila. To velja tudi v primerih, ko delavec dopusta ni mogel izkoristiti zaradi bolniške odsotnosti.

Način prekinitve dela pa v takšnih primerih nima vpliva. Okoliščina, da delavec sam prekine delovno razmerje, torej ne vpliva na njegovo pravico, da prejme denarno nadomestilo za plačan letni dopust, ki ga ni mogel izrabiti pred prenehanjem delovnega razmerja.

Upravičenost do dopusta ne glede na zdravstveno stanje!

Sodniki v Luksemburgu so v sodbi z današnjega dne jasno opozorili, da evropska direktiva določa, da ima vsak delavec pravico do plačanega letnega dopusta najmanj štirih tednov in da je ta pravica do plačanega letnega dopusta načelo socialnega prava Evropske unije, ki je posebnega pomena. Odobrena pa mora biti vsakemu delavcu, ne glede na njegovo zdravstveno stanje.
 
Zaradi zagotavljanja polnega učinka pravice do letnega dopusta je sodišče tako uvedlo načelo, da v primeru delavca, ki mu delovno razmerje preneha in ki na podlagi sporazuma, sklenjenega s svojim delodajalcem, ne sme priti na delovno mesto v določenem obdobju pred svojo upokojitvijo, pri čemer pa še vedno prejema plačo, nima pravice do denarnega nadomestila za plačan letni dopust, ki ga v navedenem obdobju ni mogel izrabiti, razen če teh pravic ni mogel izkoristiti zaradi bolezni.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima