Slovenija
946 ogledov

Če niste mogli izrabiti dopusta, vam ga mora delodajalec kljub odpovedi plačati!

Makarska Profimedias
Sodišče EU v razsodbi strogo navaja, da ima vsakdo pravico do štirih tednov dopusta. Če niste mogli izrabiti dopusta zaradi bolezni, vam mora delodajalec ne glede na prenehanje delovnega razmerja - torej tudi ob odpovedi - izplačati nadomestilo.

Sodišče Evropske unije je v primeru dunajskega uradnika Hansa Maschka razsodilo, da primeru prenehanja delovnega razmerja, ko torej dejansko ni več mogoče izrabiti plačanega letnega dopusta, evropska direktiva določa, da ima delavec pravico do denarnega nadomestila. To velja tudi v primerih, ko delavec dopusta ni mogel izkoristiti zaradi bolniške odsotnosti.

Način prekinitve dela pa v takšnih primerih nima vpliva. Okoliščina, da delavec sam prekine delovno razmerje, torej ne vpliva na njegovo pravico, da prejme denarno nadomestilo za plačan letni dopust, ki ga ni mogel izrabiti pred prenehanjem delovnega razmerja.

Upravičenost do dopusta ne glede na zdravstveno stanje!

Sodniki v Luksemburgu so v sodbi z današnjega dne jasno opozorili, da evropska direktiva določa, da ima vsak delavec pravico do plačanega letnega dopusta najmanj štirih tednov in da je ta pravica do plačanega letnega dopusta načelo socialnega prava Evropske unije, ki je posebnega pomena. Odobrena pa mora biti vsakemu delavcu, ne glede na njegovo zdravstveno stanje.
 
Zaradi zagotavljanja polnega učinka pravice do letnega dopusta je sodišče tako uvedlo načelo, da v primeru delavca, ki mu delovno razmerje preneha in ki na podlagi sporazuma, sklenjenega s svojim delodajalcem, ne sme priti na delovno mesto v določenem obdobju pred svojo upokojitvijo, pri čemer pa še vedno prejema plačo, nima pravice do denarnega nadomestila za plačan letni dopust, ki ga v navedenem obdobju ni mogel izrabiti, razen če teh pravic ni mogel izkoristiti zaradi bolezni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.