Vizita za živali > Novice
96 ogledov

Če pridete v stik z vabo, takoj k zdravniku

Območje ORV uprava za varno hrano
Začenja se spomladanska akcija cepljenja lisic proti steklini, ki bo predvidoma trajala do konca junija.

"Obveščamo, da bomo 10. maja 2017 pričeli s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca junija 2017, " na svoji spletni stani sporoča Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)

Vabe bodo polagali v petdeset kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško, posebno prirejena letala pa jih bodo odlagala z višin tristo metrov, sporočajo z uprave.  

 "Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker – tetraciklin. Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab)", pojasnjujejo na UVHVVR in dodajajo, da vsaka od teh vab vsebuje opozorilo. V notranjosti je namreč kapsula s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline.

Cepljenje predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. A vabe so izredno nevarne za zdravje ljudi, še posebej otrok, zato pozorno upoštevajte navodila strokovnjakov z uprave, kako ravnati, če vabo najdete na svojem vrtu ali v bližnji okolici. Seveda pa ob tem niso odveč niti opozorila o morebitnem stiku z divjimi ali potepuškimi živalmi.

V vsaki akciji se položi 380.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab na kvadratni kilometer. 

Uprava opozarja sprehajalce in obiskovalce gozdov, naj se ne dotikajo nastavljenih vab. Če pride vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom:"Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto," še pozivajo.
dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.