Slovenija > Črna kronika
166 ogledov

Trije roparji za 11 let v zapor

Armin Hasanagić PU Ljubljana
Tri od šestih obtoženih ropa zlatarne v ljubljanski Šiški, med katerim je umrl zlatar Anton Papler, je sodišče danes na predobravnalnem naroku spoznalo za krive.

Armin Hasanagič je bil obsojen na tri leta in dva meseca zapora, Ivan Kanduč na tri leta in deset mesecev, Matjaž Režek pa na štiri leta in pet mesecev zapora.

Možnost preobravnalnega naroka je prinesla novela zakona o kazenskem postopku, ki se uporablja od 15. maja in je namenjen dogovoru med strankami.

Tako so trije omenjeni obtoženci z okrožno državno tožilko Manjo Prezelj dosegli dogovor o priznanju krivde. Preostali trije, tudi dvojica, ki je dejansko oropala zlatarno in ubila Paplerja, krivde ne želijo priznati.

Obtožena trojica se je odpovedala pravici do pritožbe

Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić je zato razpisal še en predobravnalni narok, ki bo 19. junija, tožilka pa je zagovornike trojice pred odhodom iz dvorane pozvala, naj "še kaj" premislijo. Eden od njih ji je odgovoril, da bodo. Če pa obtoženi krivde ne bodo priznali oziroma dogovor ne bo dosežen, sledi običajen sodni postopek.

Sodnik Radonjić je danes obsojenim sicer pojasnil, da preklic izjave ni možen, priznanje je bilo jasno, dokazi za obsodbo pa obstajajo. Vsem trem se bo v zaporno kazen vštel tudi čas pripora, plačati pa bodo morali tudi svoj del sodnih stroškov. Obtožena trojica se je danes tudi že odpovedala pravici do pritožbe zoper sodbo.

Usodni streli za zlatarja

Rop se je zgodil 28. novembra lani v Spodnji Šiški v Ljubljani. Po ugotovitvah tožilstva sta najmlajša iz obtožene šesterice, Simon Tkalčec in Sandi Prešeren, dejansko izvedla rop, eden od njiju pa naj bi tudi ustrelil Paplerja, ki je zaradi hudih poškodb umrl še isti dan.

Radonjič je v danes izrečeni sodbi pojasnil, da je Režek sodeloval pri dogovarjanju, nabavi sredstev in prevozu, Hasanagič je stražil in tako skrbel, da je rop potekal nemoteno, Kanduč pa je poskrbel za logistično organizacijo.

Komentarjev 3
  • chamil 13:30 08.junij 2012.

    vsaj pri zapornih kaznih se strinjam z americani to v sloveniji je brezveze

  • anja.scuka 12:08 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • Lavdan 08:05 08.junij 2012.

    Kakšna bedasta logika, da se morilec lahko dogovarja o višini kazni.