Slovenija
12 ogledov

Če se policija odloči, da bo vožnjo prestal, bo moral na Dob

slovenija 09.06.10, Igor Bavcar, istrabenz, tajkun, intervju, modra hisa, foto: Anže Petkovšek
Policisti bi lahko tudi vsako uro preverili, kako se počuti Igor Bavčar, da bi izpolnili odredbo sodišča in ga privedli na Dob.

Tudi domnevno slabo zdravstveno stanje Igorja Bavčarja, nekdanjega šefa Istrabenza, ki bi se moral v torek zglasiti v zaporu na Dobu, ne bo moglo v nedogled ščititi pred zaporno kaznijo, ki jo mora odslužiti.

Ljubljansko okrožno sodišče je policiji namreč naložilo naj privede Bavčarja na Dob, po tem ko so njegovi odvetniki zapor obvestili, da se obsojenec zaradi slabega zdravstvenega stanja ne bo mogel zglasiti na Dobu.

Bavčar je na sodišče poslal novo pošto, kaznovati zato ga pa ne morejo

Bavčarja so tik preden bi moral v zapor sprejeli na zdravljenje v zasebni zdravstveni center Medicor v Izoli, kamor naj bi tudi že prej hodil redno na zdravniške preglede in od tam prinašal potrdila na sodišče, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju.

Potem, ko je sodišče pretekli konec tedna dokončno zavrnilo njegovo prošnjo naj se mu začetek prestajanja kazni za še nekaj časa odloži, pa je na dan, ko bi se moral Bavčar zglasti v zaporu. na sodišče poslal še eno prošnjo. Sodišče argumente oziroma razloge, ki jih je Bavčar navedel v prošnji za preložitev kazni zdaj preučuje. "V tem trenutku odločitev o novi prošnji za odložitev izvršitve kazni še ni sprejeta, kar pa na sam položaj obsojenca ne vpliva, saj ta postopek ne odloži izvršitve kazni," poudarjajo na sodišču.

Sodišče pa lahko, če bo ocenilo, da Bavčar ponuja ponovno zgolj iste razloge za preložitev kazni, kot jih je že in jih sodišče prvič ni sprejelo, prošnjo nemudoma zavrne. Če pa Bavčar tokrat, z drugo prošnjo, ponuja drugačne razloge, ki poleg pravne zahtevajo tudi strokovno zdravniško presojo, bi sodišče k odločanju o prošnji vpoklicalo še zdravnika, sodnega izvedenca, ki bi preveril vso dosedanjo Bavčarjevo zdravstveno kartoteko in ocenil, ali je njegovo zdravstveno stanje dejansko tako slabo, da ni sposoben za selitev v zapor ali ne.

"Sodne prakse na tem področju praktično ni, zato pa tudi odločanje o tej prošnji ni tako enostavno. Ta primer očitno kaže na možnost izigravanja zakonske ureditve, ki trenutno omogoča neomejeno vlaganje prošenj za odložitev izvršitve kazni, torej tudi po tem, ko sodišče že pravnomočno zavrne prošnjo za odlog. Vlaganje prošenj je lahko neomejeno, nabor razlogov, na katere se naslanjajo, pa zelo širok. Zakon pa tudi ne predvideva nikakršnih sankcij, ki bi posameznike odvračale od vlaganja novih in novih prošenj," dodajajo na sodišču.

Policija sama presoja, kdaj je primerno za odvoz

A ne glede na to, ali bo potrebno naročiti še eno izvedensko zdravniško mnenje in ne glede na to, koliko časa bi trajalo, da zdravnik Bavčarja pregleda in oceni njegovo zdravstveno stanje, pa bi Bavčar lahko kazen začel služiti tudi že med tem, ko bi izvedenec pripravljal mnenje.

Odredba za privedbo Bavčarja v zapor, ki jo je sodišče izdalo v sredo in z njo policiji naložilo naj Bavčarja čimprej pripeljejo iz Izole na Dob, namreč policiji omogoča, da sama presodi, kdaj bo primerno, da ga odpeljejo. Kar pomeni, da lahko policija celo večkrat dnevno, če oceni, da je to potrebno, v zdravstvenem centru, kjer je Bavčar trenutno hospitaliziran oziroma njegovih zdravnikih preverijo, kakšno je njegovo zdravstveno stanje in na tak način počakajo na trenutek, ko bi bil Bavčar sposoben za prevoz na Dob.

Direktorica Medicorja Metka Zorc pa je kot Bavčarjeva zdravnica v sredo, ko sta ga policista želela odpeljati iz Izole opozorila, da naj bi bilo trenutno Bavčarjevo zdravstveno stanje tako resno, slabo, da selitve v zapor ne bi dobro prestal.

"Glede na telefonski pogovor s tamkajšnjo direktorico in njene izjave pa privedba ni bila izvedena," še pravijo na sodišču.

Policija lahko to privedbo, kot rečeno, zdaj izvede kadarkoli, saj bo veljala vse do Bavčarjeve predaje v zapore na Dobu. Policisti pa sami določajo ukrepe, ki jih bodo izvedli zato, da nalogo, ki jim jo je sodišče naložilo v odredbi izpolnijo oziroma, da zagotovijo Bavčarjev prihod na Dob, še preden bi se temu poskušal izogniti še na kakšen drugačen način, denimo z begom.

"Pristojnosti, da bi pred bolnišnično sobo ali bolnišnico posadili policista, sodišče nima, lahko pa se za to odloči policija," zaključijo na sodišču.

Komentarjev 5
  • slajan 11:07 30.januar 2015.

    Glede na njegove zasluge za slovensko gospodarstvo ne bo nič tragičnega tudi če selitve na Dob ne preživi.

  • jezero 08:34 30.januar 2015.

    Cerarjeva vlada gleda v pokvarjeno žensko kot tele v nova vrata. Kriminalec, ki je potopil pol Primorske, pa se lepo iz Slovenije norčuje. V bolnici.ssCerarja, ki tudi z nedelom potaplja pravno državo, ne volimo nikoli več. NIKOLI VEČ.Naj še ...prikaži več naprej s Senico razprodajata Slovenijo. Sramota.

  • Papaja Popi 18:19 29.januar 2015.

    Skupaj z Kalimerotom bi bila zelo lep par v zaporu.Mogoče bi sledila celo poroka.