Vizita za živali > Novice
134 ogledov

Če si njegov, si tudi moj prijatelj

hijena Shutterstock
Posredna in neposredna prijateljstva za hijene predstavljajo glavno sestavino socialne kohezije. Prijateljske vezi so pri njih celo močnejše od družinskih.

Raziskovalci so odkrili razlog evolucijskega uspeha hijen. To je močno prijateljstvo, ki vlada med njimi. In ne le to. Hijene imajo dar, da sprejmejo kot prijatelje tudi prijatelje njihovih prijateljev.

Znanstveniki so to potrdili na podlagi več kot 50.000 opazovanj socialnih interakcij med hijenami, ki so jih naredili v zadnjih dvajsetih letih v naravnem rezervatu Massai Mara v Keniji. Raziskavo so opravili trije strokovnjaki in jo objavili v Ecology Letters, v njej pa so analizirali okoljske in socialne dejavnike, da bi prepoznali najpomembnejšo sestavino za ohranitev socialne kohezije.

Struktura krdela 

Hijenam omogoča vzpostavitev tako trdne skupnosti prav zaradi sposobnosti sklepanja tako trdinih vezi s prijatelji in prijatelji prijateljev. In prav na teh prijateljskih vezeh temelji struktura njihovega krdela. Za to niso krivi ne hierarhija, razmerje med spoloma, družinske vezi ali okoljski dejavniki.

hijena | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.