Slovenija
62 ogledov

Čebašek-Travnikova ne bo odstopila, ji bo nezaupnico izrekla skupščina ZZS?

Poslanci skupščine ZZS so glasovali o podpori Gordani Živčec Kalan, ne da bi ved Žurnal24 main
Po treh odstopih članov izvršilnega odbora zdravniške zbornice je odstopil še predsednik razsodišča ZZS. Čebašek-Travnikova z mesta predsednice ne bo odstopila, med člani skupščine ZZS pa naj bi že potekali razgovori o nezaupnici.

"Ne vidim razloga, da bi odstopila," je sinoči za POP TV dejala novoizvoljena predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek-Travnik.

Odstopili že štirje člani organov nove zdravniške zbornice

Po odstopih Irene Manfredo, ki je bila podpredsednica nove zdravniške zbornice in predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja, Bojane Pinter z mesta predsednice obora za strokovno-medicinska vprašanja in predsednika odbora za pravno-etična vprašanja Zdenka Šalde, je sporočilo o svojem odstopu Travnik-Čebaškovi poslal še predsednik razsodišča zbornice Miro Denišlič.

Očitajo ji avtokratično vodenje

Denišlič je navedel, da odstopa iz osebnih razlogov, medtem ko Manfredova, Šalda in Pinterjeva  javno pojasnjujejo, da so odstopili zaradi spora glede plače predsednice ZZS in njenega avtokratičnega vodenja, ki ga je nakazala v prvih tednih.

primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec | Avtor: primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec
Od devetih članov Izvršilnega obora ZZS manjkajo trije, prav tako ZZS po odstopu Denišliča zbornica nima predsednika Razsodišča 2. stopnje.

Čebašek-Travnika mora tako zdaj poiskati nove kandidate. Ekipo, ki bi jo potrdila skupščina ZZS, bo v teh razmerah težko sestavila, pravijo naši viri.
Travnik-Čebaškova, ki je na volitvah zmagala s tesnimi 86 glasovi prednosti pred Andrejem Možino, naj bi med zdravniki izgubila precej podpore.

Skupščina o nezaupnici?

Po naših neuradnih podatkih naj bi se med člani skupščine ZZS tudi resno razpravljalo o tem, da sprožijo postopek nezaupnice predsednici. Skupščina ZZS je najvišji organ zbornice, ki ima 90 članov.

O razrešitvi funkcionarja skupščina razpravlja na zahtevo skupščinskega sveta ali 20 poslancev ali na predlog funkcionarja samega. Sklep o razrešitvi predsednika zbornice se sprejme z večino glasov vseh poslancev, torej mora za razrešitev glasovati 46 poslancev. Predsednik skupščine ZZS Marko Bitenc je za   STA potrdil, da dobiva sporočila nezadovoljstva, da se s pranjem umazanega perila v javnosti ruši ugled zbornice in zdravništva. Zato je že dobil dve neformalni pobudi, da bi na naslednji seji skupščine razpravljali o tem.

Marca 2010 je skupščina ZZS glasovala o razrešitvi tedanje predsednice Gordane Živčec Kalan.

Pravilnik o določitvi plače ne obstaja

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dosedanji predsednik Andrej Možina je prejemal 6.400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev. Novega sistema ni bilo.

Prav tako v ZZS ni pravilnika, po katerem bi se določala plača predsednice in drugih funkcionarjev. "Na Zbornici bi imel kot funkcionar 1100 evrov mesečnega pavšala, pa če bi kaj naredil ali ne. Predlagal sem, da se pavšal ukine in uvede storitveni sistem nagrajevanja. Pa je tudi to najbrž bilo za koga moteče," je povedal Zdenko Šalda.

Devet tisoč evrov bi prejemala eno leto

Kot je za POP TV pojasnila Čebašek-Travnikova, je prelagala, da bi plačo 9 tisoč evrov prejemala eno leto, v tem času pa naj bi se oblikoval pravilnik glede določanja izplačil. Sodelavcem je minuli teden sporočila, da se glede plače ne bo pogajala in naj v primeru, če na njen predlog ne pristanejo, odstopijo. Več podrobnosti naj bi nova predsednica ZZS pojasnila na novinarski konferenci, ki bo v petek.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • popokatopetl 23:17 22.februar 2017.

    Ja ampak kako nej se to zgodi, ko je pa tistih ki so zlasti za višjo plačo več? ;(

  • sprehajalec 23:15 22.februar 2017.

    Super Granny, je bila včasih serija. če je Gordana vse to počela odlično na vseh koncih, potem nas nekdo hudo vleče za jajca...

  • sprehajalec 23:08 22.februar 2017.

    "Ne vidim razloga, da bi odstopila," je sinoči za POP TV dejala novoizvoljena predsednica Ena plača bo kapnila, 10.000. Se splača stisniti zobe mesec ali dva, pa imaš toliko v žepu kot malo Slovencev celo leto....