Vizita za živali
181 ogledov

Super čebele: sedemkrat hitrejše od navadnih

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. Žurnal24 main
Čebele medarice že leta umirajo v čudnih okoliščinah, bodisi zaradi pesticidov, oziroma izgube naravnih habitatov. Kmalu naj bi dobile pomoč pri opraševanju cvetja, grmovnic in dreves.

Biologi, raziskovalci in kmetje so najprej začeli izumljati robote, ki bi lahko nadomestili čebele, nazadnje pa so se na pomoč vendarle obrnili na naravo. Kot najboljšega pomočnika čebelam medaricam strokovnjaki vidijo pasmo japonske divje čebele.

Naberejo 100-krat več cvetnega prahu

"Stanje čebel, ki jih poznamo, in na katere smo se navadili, je resno. Ker so udomačene, so nekoliko bolj lene kot divje čebele. Ena medarka v minuti obleti dve roži, medtem, ko zmore njen divji bratranec iz Japonske v minuti obleteti 15 cvetov in je v stanju nabrati tudi 100-krat več cvetnega prahu, kot navadne čebele," pravi biolog in strokovnjak za varovanje okolja David Biddinger.

Na Univerzi v Pennsylvaniji vodi ekipo raziskovalcev, ki ameriški vladi pomaga iskati rešitve okoli vprašanja čebel. To je prepoznal tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je pomagal raziskovalcem. Poleg interesa zaščite narave, ZDA ne želijo ostati brez kmetijstva, ki je odvisno od čebel in v državni proračun na leto prispeva skoraj 15 milijard evrov.

Avtocesta za čebele

Podobnega projekta so se lotili tudi Norvežani, kjer so biologi vzpostavili čebelje avtoceste. Povezali so zelene površine, da bi čebelam zagotovili dovolj prostora za njihovo delo. Zaradi tega so morali nekateri stanovalci na strehe posejati travo in rože, da bi omogočili žuželkam nemoteno življenje. Če bo norveški projekt uspešen, znanstveniki verjamejo, da bodo zgledu sledile tudi druge države. Če se načrti ne bodo uresničili, lahko ostanemo brez medu in tudi brez hrane, saj število prebivalcev Zemlje strmo narašča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice