Slovenija
19 ogledov

Čebelarji bodo terjali odgovornost

Bedeku so strupi že leta 2008 pomorili čebele v panjih pri Pesnici. Takrat je od Žurnal24 main
Država je dovolila izredno uporabo sredstva za zatiranje oljčne muhe. Čebelarji se ukrepa bojijo. Letos doživljajo katastrofo za katastrofo.

"Upamo, da država ve, kaj počne in da je dovolila uporabo škropiva, ki ne bo škodovalo čebelam," pravi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. "Zmotil pa me je dopis Kmetijsko gozdarske zbornice, v katerem zvezo prosijo, da naj obvestimo čebelarje na ta ukrep. Torej jih vseeno skrbi. Če ne bi bilo nobene bojazni za čebele, zakaj bi sploh kogarkoli obveščali?" se sprašuje.

Noč razume težave oljkarjev in izpostavi, da če se bodo držali pravil, uporaba škropiva na oljkah vsekakor ne bi smela postati problematična. "Težava je v tem, da se škropivo raznese na podrast, na cvetje in to je potencialno nevarno za čebele."

Čebelarska zveza tako poziva vse čebelarje na območju rasti oljk, da so pozorni na morebitne znake zastrupitve čebel. "Iskreno upamo, da država ve, kaj počne. V nasprotnem primeru bomo zahtevali odgovornost posameznikov," izpostavi Noč in se pri tem spomni množičnih pomorov čebeljih družin ob uporabi čebelam nevarnega škropiva za koruzo. "V tej državi je pač tako, da do težav pride, začnejo jih raziskovati, potem pa nihče nič ne odgovarja. Rečejo, no bo pa država plačala čebelarjem po nekem ukrepu.

Tega ne pomnimo!

Kot smo na Žurnalu 24.si že poročali, letos čebelarji doživljajo izredno slabo letino, po napovedih bodo namesto povprečnih 2 tisoč ton pridelanega medu iztočili le 500 ton, torej četrtino. Na pristojnem ministrstvu se že dogovarjajo za pomoč tistim čebelarjem, ki so od pridelka odvisni. "Mene sicer ne skrbi toliko denar, ali ga bomo dobili ali ne. Mene bolj skrbi za čebele. Ali bodo čebele sploh preživele," izpostavi Boštjan Noč.

Čebelarji namreč ne pomnijo, da bi morali čebelam sredi poletja dodajati hrano. "Letos pa jih že čez poletje krmimo, da jih sploh ohranimo. Čebele niso v taki kondiciji za ta čas, kot bi morale biti. Prepričan sem, da nas čakajo še hujši udarci, posledice slabe sezone bodo še prišle," je zaskrbljen predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.