Magazin > Lepota & telo
179 ogledov

Čebelji strup vas lahko pozdravi

čebela Shutterstock
“Pri apiterapiji oziroma zdravljenju s čebeljimi pridelki lahko uporabljamo vse čebelje proizvode – v poštev prideta tudi čebelji strup in panjski zrak (aerosol),” pravijo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Vsestranski med

Med vsebuje izjemno veliko antioksidantov, ki preprečujejo tvorbo krvnih strdkov. Med tako zmanjšuje tveganje za srčno in možgansko kap, krepi organizem in izboljšuje slabokrvnost, blagodejno pa seveda vpliva tudi na dihala,” o zdravilnih lastnostih medu pravi zdravnik in strokovnjak za apimedicino Peter Kapš. “V nasprotju s splošnim prepričanjem lahko med uživajo tudi diabetiki, vendar v manjših količinah in po posvetu z osebnim zdravnikom ali dietetikom,” dodaja.

Cvetni prah za boljšo kri

Po Kapševih besedah cvetni prah kot prehransko dopolnilo izboljšuje kri in imunski sistem, preprečuje delovanje prostih radikalov ter posledično nastanek in razvoj bolezni. Kot zatrjuje zdravnik, redno uživanje ureja tudi delovanje prebavil, izboljšuje tek in prekrvavitev možganov, pomaga pri obolenjih prostate ter celo blaži porodne bolečine.

Mleček za večno mladost

Matični mleček ugodno deluje na kožo in lase,” kozmetične lastnosti mlečka izpostavlja Kapš in dodaja, da so raziskave pokazale tudi izjemno pozitiven vpliv matičnega mlečka na počutje starejših. “Organizmu pomaga pri boju proti okužbam, povečuje tek, izboljšuje spanec, delovne sposobnosti in spomin ter velja za naravno prehransko dopolnilo, ki upočasnjuje staranje,” razlaga.

S propolisom nad vnetja

Pomemben čebelji proizvod, ki ga že stoletja uporablja ljudska medicina, je tudi propolis. Kot pravi strokovnjak, ta deluje proti bakterijam, virusom, glivicam in celo proti razvoju rakastih bolezni. Blaži vnetje, uničuje strupe in deluje lokalno anestetično. Kapš opozarja, naj daljše zdravljenje s propolisom vedno poteka v posvetu z osebnim zdravnikom ter služi zgolj kot dopolnilo in ne kot primarno zdravilo.

Vosek v kozmetiki

Čebelji vosek lahko uporabljamo za zunanjo in notranjo uporabo. “Segretega polagamo na obolela mesta, saj izboljšuje pretok krvi in tako lajša vnetje; deluje tudi antibiotično in regenerativno,” osnovno uporabo voska v apiterapji opisuje zdravnik. “Žvečenje voska pomaga pri vnetju žrela in obnosnih votlin ter lajša simptome astme in angine,” še pravi in dodaja, da je njegova uporaba znana tudi v kozmetiki, kjer vosek dodajajo kremam in maskam, saj čisti kožo in zdravi težje celjive rane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.