Šport > Nogomet
20 ogledov

Čeferin že razburja tradicionaliste

aleksander čeferin EPA
Novi predsednik Evropske nogometne zveze razmišlja o rečeh, ki mnogim niso pogodu.

Aleksander Čeferin, novi predsednik Uefe, je z nekaterimi izjavami že sprožil negodovanja. Med drugim ni izključil možnosti, da bi se finale lige prvakov igralo zunaj Evrope. "To je ideja za prihodnost, a o njej se moramo še pogovoriti. Pot iz Portugalske v Azerbajdžan je na primer podobna poti iz Evrope v New York. Za navijače to ni težava, a bomo videli. O tem bomo razmišljali," je dejal prvi mož evropskega nogometa.

Vodstvo Uefe je doslej finala podeljevala brez posebnega procesa, novi predsednik želi to spremeniti. "Kandidature in dodelitve bi morale biti povsem jasne. Če se finale lige prvakov ali evropske lige dobi na podlagi politične usluge, to ni dobro. Ob jasni proceduri bom zaščitil tudi administracijo in sebe, saj lahko ob pritiskih preprosto odgovorimo, da ni moč nič storiti, da pač obstajajo določena pravila."

Težave mu povzriča tudi čas igranja lige prvakov. obstajajo ideje, da bi bili vsaj polfinalni tekmi, tako kot finalna, odigrani v soboto. Za preostale dvoboje je to težko izvedljivo, saj bi to v veliki meri spremenilo nacionalna prvenstva. "S finančnega vidika sedanji čas tekem ni idealen. Treba je razmišljati tudi o ostalih trgih. Kako to spremeniti, ne vem. Kitajska je finančno zanimiva, tudi ZDA, kjer nogomet hitro raste."

Pri Uefi se sicer še niso opredelili do ideje Fife, da bi svetovno prvenstvo z 32 povečali na 48 reprezentanc. Po besedah Čeferina je bilo premalo časa, vso reč želijo podrobneje analizirati. V primeru, da se bo mundial razširil, pričakuje tudi večjo udeležbo evropskih reprezentanc in ne tega, da bi se razmerje predvsem popravilo v korist ostalih celinskih zvez.

Na zadnjem zaključnem turnirju je lahko nastopilo 13 evropskih moštev. "Smo najmočnejša federacija, nihče ne bi smel pozabiti, da smo najkakovostnejši. Imamo najboljše reprezentance. Ljubitelji nogometa v Severni Ameriki in Aziji radi spremljajo naše ekipe. Najmočnejše reprezentance si tudi zaslužijo nastop na svetovnem prvenstvu."

In odzivi na povedano:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.