Šport
184 ogledov

Čehi ne želijo nastopati v Rusiji

biatlon ženska štafeta Pokljuka EPA
Češki biatlonci ne bodo nastopili na svetovnem pokalu marca prihodnje leto v ruskem kraju Tjumen, je danes potrdil predsednik češke biatlonske zveze Jiri Hamza.

Čehi so se tako prvi odzvali na pobudo olimpijskega prvaka Francoza Martina Fourcada, ki je zaradi sistemskega dopinga v ruskem biatlonu javno pozval k bojkotu tekme.

"Ne verjamem, da tekma sploh bo. In to iz preprostega razloga - ker nihče od biatloncev tja ne bo odpotoval," je bil prepričan Jiri Hamza v pogovoru za češki časnik Dnes. "No, če ne drugega, Čehov tam zagotovo ne bo. O tem smo se že zedinili," je še dodal Hamza in poudaril: "Čas je, da povzdignemo glas in da pobudam sledijo tudi dejanja."

Čehi, Fourcade in še nekaj vrhunskih biatloncev so besni, potem ko je krovna biatlonska zveza IBU potrdila, da kar 31 ruskih biatloncev sumi zlorabe prepovedanih sredstev. Zato zdaj pozivajo krovno zvezo, da poseže po ustreznih sankcijah.

Svetovni pokal naj bi bil od 9. do 12. marca v Tjumnu, na istem prizorišču, kot bo predvidoma tudi svetovno prvenstvo leta 2021. Mednarodna zveza IBU naj bi ukrepe proti za zdaj še neimenovanim ruskim kršiteljem izrekla v četrtek.

Tudi izključitev Rusov

Ena od sankcij, o katerih naj bi razpravljali, je tudi izključitev Rusije z vseh mednarodnih tekmovanj ter odpoved vseh mednarodnih tekem v Rusiji, vključno s svetovnim prvenstvom 2021 ter mladinskim svetovnim prvenstvom prihodnje leto.

Številni biatlonski zvezdniki so se ostro odzvali na novico, da naj bi bili ruski biatlonci vpleteni v sistemsko zlorabo dopinga, med njimi tudi Martin Fourcade. "Ne gre za naključne primere, da se pogovarjamo o enem ali dveh kršiteljih, gre za seznam 31 imen. In če k temu prištejemo še 12 kršiteljev, ki so znani že od prej ... Če moja krovna zveza nima dovolj 'jajc', da bi se soočila s problemom, bomo vajeti v svoje roke prijeli športniki sami," je pred dnevi za norveško televizijo NRK dejal Fourcade, ki ima v svoji vitrini tudi deset naslovov svetovnega prvaka.

Nič manj oster, a nekoliko manj sočen je bil v izjavah olimpijski prvak iz leta 2010, Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je dejal, da "mora dati IBU jasen zgled, da tega ne bo tolerirala".

Komentarjev 1
  • Janez Kranjski 16:57 21.december 2016.

    ...nakladači, ki se bojijo Rusov, naj po vsaki tekmi vsem naredijo doping test, pa bi bila zadeva hitro rešena, sedaj pa se sklicujejo na nek kvazi seznam, to je tko, kot so v Alepu neko bolnico 10x to tal porušili, ...prikaži več ha ha ha , da ne pozabim , Američanov pa ne testirajo, ker so na zeznamu IZJEM