Šport
29 ogledov

Čehinja zrežirala veliko presenečenje

karolina pliškova EPA
Karolina Pliškova je v polfinalu OP ZDA šokirala prvo igralko sveta Sereno Williams. Angelique Kerber je bila v dveh nizih boljša od Caroline Wozniacki.

Čehinja Karolina Pliškova in Nemka Angelique Kerber sta finalistki letošnjega zadnjega turnirja za grand slam v New Yorku. Pliškova je v polfinalu izločila prvopostavljeno Američanko Sereno Williams s 6:2 in 7:6 (5), Kerberjeva pa Danko Caroline Wozniacki s 6:4 in 6:3.

Štiriindvajsetletna Pliškova uživa največje trenutke v svoji karieri, saj se je prvič uvrstila v finale enega od štirih največjih teniških turnirjev na svetu. V velikem jabolku je v prvem polfinalu na kolena položila slovito Američanko Sereno Williams, ki je s tem zapravila priložnost, da osvoji zgodovinski 23. turnir za grand slam, hkrati pa je po 187 tednih izgubila prvo mesto na lestvici WTA.

Ta položaj je zasedla v tej sezoni izjemna Kerberjeva, ki se je uvrstila v svoj tretji letošnji finale. Pred tem je slavila na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, nato pa izgubila epski finalni obračun proti Sereni Williams na sveti travi v Wimbledonu, hkrati pa postala druga Nemka - po legendarni Steffi Graf - na tem položaju. Grafova je tudi zadnja Nemka, ki je slavila na betonskih igriščih v Flushing Meadowsu leta 1996.

Pliškova je v prvem polfinalnem dvoboju prikazala naravnost popolno predstavo, predvsem v prvem nizu, ko je mlajši od neuničljivih sester Williams dovolila, da osvoji le dve igri. Igro na najvišji ravni je zadržala tudi v drugem nizu, zmago pa si je priigrala v podaljšani igri.

"Premagati Sereno, številko 1 ženskega tenisa, je presneto težko, saj se nikoli ne preda. Vedela sem, da sem sposobna premagati vsako tekmico. Navdušena sem, ukanila sem veliko šampionko, ki je imela v drugem nizu svojo priložnost, a jo ni izkoristila," je dejala Čehinja, ki ji je uspel velik met in daleč največji uspeh na turnirjih za grand slam, saj se je doslej le dvakrat prebila do tretjega kroga v Melbournu. Hkrati pa je postala šele četrta igralka, ki je na istem turnirjih za grand slam premagala sestri Williams, pred tem so to dosegle še Belgijki Justine Henin in Kim Clijsters ter Švicarka Martina Hingis.

Williamsova je po dvoboju priznala, da so ji bolečine v levem kolenu predstavljale veliko oviro, a je športno priznala poraz. "Karolina je igrala super in si je zaslužila zmago," je dejala 34-letna Američanka.

Na drugem polfinalnem dvoboju je prevladovala Kerberjeva in povsem zasenčila dansko tekmico. "Za menoj je velik in pomemben dan. V polfinalu sem na nasprotni strani mreže imela zelo zahtevno tekmico. Bila sem vseskozi osredotočena in na koncu slavila. Po uvrstitvi v veliki finale sem postala številka 1, kar se sliši neverjetno, mislim da je tudi Steffi ponosna name," je dejala 28-letna Kerberjeva.

angelique kerber | Avtor: EPA EPA

OP ZDA, polfinale:

Ženske

Karolina Pliškova (Češ/10) - Serena Williams (ZDA/1) 6:2, 7:6 (5)
Angelique Kerber (Nem/2) - Caroline Wozniacki (Dan) 6:4, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.