Šport
11 ogledov

Celjani dobili derbi, neporaženi še 22. zapored

Luka Majcen Marshal Johnson Gorica Reševalni pas/Twitter
Celjski nogometaši so v 20. kolu v gosteh premagali vodilne Domžalčane in podaljšali neverjeten niz nepremagljivosti. Jesenski del so z zmago v Novem mestu zaključili Novogoričani.

Krka in Gorica sta zaprla jesenski del slovenskega nogometnega prvenstva. Na razmočenem igrišču so ne posebej kakovosten obračun, ki je odločal o tem, kdo bo po prvem delu tekmovanja zasedal osmo mesto in kdo bo predzadnji, zasluženo dobili gosti. 

Obe ekipi sta v želji po treh točkah tekmo začeli napadalno. Veliko sta poskušali s streli, a pravih nevarnosti ni bilo. Vse do 25. minute, ko je Alen Vučkić storil prekršek v kazenskem prostoru, sodnik Dejan Balažič pa je dosodil enajstmetrovko za Gorico. Izvedel jo je Luka Majcen, a neuspešno, streljal je čez gol. Toda zadovoljstvo domačih ni dolgo trajalo. Že v naslednjem napadu so namreč gosti povedli, Simone Napoli se je po predložku z desne strani sam znašel pred vrati in iz neposredne bližine zatresel mrežo. To je bil njegov prvi gol v dresu Novogoričanov.

Gostje so tekmo dokončno rešili v svojo korist v 52. minuti. Po strelu Amela Džuzdanovića je do odbite žoge prišel Majcen, ki mu ni bilo težko žoge potisniti v prazno mrežo. Po prejetem golu so domači sicer pritiskali, prišli do nekaj polpriložnosti, a njihova premoč je bila jalova. Prvenstvo se bo nadaljevalo 21. februarja.

Celjanom derbi in že 22. tekma brez poraza

Derbi zadnjega jesenskega kola je pripadel Celjanom, ki so do svoje enajste zmage v prvenstvu prišli v zaključku tekme, v kateri so sicer predvsem v prvem polčasu boljši vtis pustili Domžalčani. Jesenski prvaki imajo zdaj pred Celjem, ki je že 22. tekmo zapovrstjo zapustilo neporaženo (rekorderji slovenske lige so sicer prav Domžalčani z nizom 32 tekem iz sezon 2005/06 in 2006/07), le še štiri točke prednosti.

Izbranci Luke Elsnerja, ki so igrali v precej okrnjeni postavi brez poškodovanih Zenija Husmanija, Aladina Šišića in Žige Kousa ter kaznovanih Nejca Skubica, Joshue Parkerja in Rudija Požega Vancaša, so na razmočenem igrišču tekmo odločneje začeli. V  osmi minuti je tako moral posredovati Amel Mujčinović, ta je zamenjal odsotnega Matica Kotnika, po poskusu Slobodana Vuka z roba kazenskega prostora. V 15. minuti je prvič posredoval tudi domači vratar Nejc Vidmar, ki je preprečil zadetek po strelu Tadeja Vidmajerja in preusmerjeni žogi Benjamina Verbiča.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tri minute pozneje je Benjamin Morel s strelom z 20 metrov zatresel okvir celjskih vrat, v 29. minuti pa je Vuk z dobrih desetih metrov zadel še prečko. Malo pred koncem kar zanimivega polčasa sta trčila Morel in Matic Žitko. Slabše jo je odnesel Celjan, ki je predčasno končal tekmo, Morel pa je kljub temu, da je za trenutek izgubil zavest, lahko nadaljeval.

V uvodu drugega polčasa sta obe ekipi sprožili po en malce premalo natančen strel, zatem pa je ritem igre padel, priložnosti oziroma zaključnih strelov praktično ni bilo. V 83. minuti pa so se gostje veselili vodstva.

Marko Jakolić je z desne strani podal na prvo vratnico, kjer je s peto vratnico zadel Blaž Vrhovec. Žoga se je odbila do Verbiča, ki je bil spretnejši od Gabra Dobrovoljca in je žogo poslal v prazno mrežo. Ob koncu tekme je Mujčinović ustavil še strela Veljka Simića in tako preprečil zadnji domžalski priložnosti za izenačenje. Malce pred koncem tekme je moral z igrišča Vrhovec, ki je dobil drugi rumeni karton zaradi prekrška nad Dobrovoljcem.

Uspešna generalka za Schalke

Prvaki so imeli uspešno generalko pred sredinim spektaklom v Ljudskem vrtu, ko se bodo v Ligi prvakov pomerili s Schalkejem. Jesenski del državnega prvenstva so končali z zmago nad zadnjeuvrščenim Kalcerjem in ob tekmi manj s tremi točkami zaostanka za vodilnimi Domžalami. 

Že v sedmi minuti je sicer sodnik Miran Bukovec po prekršku Marka Šulerja nad Dušanom Stoiljkovićem dosodil enajstmetrovko. Jani Zavrl je bil izvajalec najstrožje kazni, a je streljal tik mimo leve vratnice. V 20. minuti je Goran Vuk močno streljal z desne strani naravnost v Jasmina Handanovića.

maribor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nato pa je sledilo osem odločilnih minut tekme. V 24. minuti se je Sintayehu Sallalich odločil za strel s 25 metrov, Deni Blažević pa žoge ni ukrotil. Ta se je odbila do Damjana Boharja, ki jo je z desetih metrov poslal v mrežo. Podobna akcija je sledila dve minuti pozneje, le da se je žoga odbila do kapetana Marcosa Tavaresa, ki je zadel za 2:0. Pri tretjem zadetku je nato Tavares prodiral po levi strani, v kazenskem prostoru je našel Sallalicha. 

V drugem polčasu je Bohar zadel še drugič na tekmi. Na levo stran mu je podal Tavares. Bohar je stekel proti vratom in po samostojnem prodoru povišal na 4:0. Gostje so le prišli do častnega zadetka. V 69. minuti je Balkovec podal v kazenski prostor, Zavrl pa je z glavo meril natančno v mrežo domačih. Od 77. minute dalje so gostje igrali z igralcem manj, saj je Matej Centrih po prekršku nad Luko Zahovićem prejel drugi rumeni karton.

V 80. minuti se je Agim Ibraimi odločil za strel z 20 metrov in zadel vratnico, Handanović pa je Luki Gajiču uspešno ubranil strel iz bližine. Tri minute pred koncem tekme je mariborski napadalec David Biton iz bližine nastreljal Blaževića.

Devet zadetkov v Velenju

Velenjčani so zadnjo tekmo jesenskega dela prvenstva opravili z odliko. Že v prvem polčasu so odločili tekmo proti Zavrču, zabili so kar pet zadetkov. 

Velenjčani so povedli že v 11. minuti, ko je zadel Dragan Jelić. Klemen Bolha je podal z desne strani, vratar gostov Ante Mrmić je slabo posredoval, tako da je do žoge prišel Jelić in zadel za 1:0. Pred tem se je moral izkazati velenjski vratar Matjaž Rozman po poskusu Ivana Antoleka v šesti minuti. Domači so le dve minuti po prvem zadetku dosegli še drugega. Takrat je bil v glavni vlogi Dalibor Radujko. Damjan Trifković je podal iz kota, najprej je poskusil Ivan Knezović, a zgrešil, žoga se je znašla pri Radujku, ki pa je bil bolj zbran in jo poslal v mrežo.

V 24. minuti je bil blizu zadetka tudi Zavrč, Toni Datković je namreč iz bližine s strelom z glavo zadel vratnico. Zato pa je bil na drugi strani natančnejši Elvedin Džinić, v 31. minuti je zadel iz bližine, potem ko se je žoga do njega odbila po strelu Ivana Firerja po Trifkovićevi podaji iz kota. Firer pa se je kmalu zatem tudi vpisal med strelce, na 4:0 je povišal v 38. minuti, ko je po preigravanju v kazenskem prostoru zadel s približno petih metrov. Če je takrat še obstajal kakšen dvom o zmagovalcu, pa je izginil v 45. minuti, ko je Firer zadel še drugič na tekmi za 5:0, potem ko je unovčil močno Jelićevo podajo z desne strani.

Po petih prejetih zadetkih je Mrmić mesto med vratnicama prepustil Marku Raniloviću, ki je imel v uvodu drugega dela precej manj dela od svojega predhodnika. Toda v 64. minuti se je izid znova spremenil, za 6:0 je zadel Denis Klinar z udarcem z desne strani. Osredotočenost pri domačih je padla, tako da so gosti hitro dosegli zadetka prek Dorisa Kelenca, ta je zadel z lobom po protinapadu, in Antoleka, ki je unovčil podajo Dina Kresingerja.

Ta je malce zatem s prostega strela zadel še vratnico, Zavrčev nalet pa je s svojim drugim zadetkom na tekmi prekinil Džinić. Firer je imel v 90. minuti priložnost za 8:2, ko je bil sam pred Ranilovićem, a žogo poslal mimo gola.

Drugi zaporedni poraz Olimpije

Koprčani so tokrat prekinili niz brez zmage proti zeleno-belim. Do nje so prišli s pomočjo številčne prednosti na zelenici v drugem polčasu. Olimpija je imela globoko v sodniškem dodatku priložnost za izenačenje, saj je imela na voljo enajstmetrovko, a je Miran Burgić ni izkoristil. 

Prvo nevarno akcijo so gledalci videli v osmi minuti, ko je Hrvoje Spahija začetniško podal žogo v noge Mitji Lotriču, ta se je znašel sam pred Aleksandrom Šeligo, ga s strelom že premagal, vendar je Spahija napako popravil in žogo izbil z golove črte. Gosti so zagrozili v enajsti minuti, ko je Nik Omladič podal žogo do Arisa Zarifovića, žogo po njegovem strelu iz neposredne bližine pa je Ermin Hasić izbil v kot. Kljub neprepričljivi igri so gostje povedli v 42. minuti. Po domiselni kombinaciji Andraža Šporarja in Aleksandra Rodića je slednji osamljen pred koprskim vratarjem žogo potisnil v mrežo za 1:0.

Odločilni trenutki tekme so se zgodili v obdobju med 54. in 65. minuto. Najprej je v 54. minuti Rodić prejel drugi rumeni karton zaradi prekrška nad Leom Štulcem, potem pa so Ljubljančani zaradi poškodbe ostali še brez Matije Škarabota, ki je že v prvem polčasu zamenjal prav tako poškodovanega Zarifovića. 

V 72. minuti so domači izenačili. Po visoki podaji v kazenski prostor in neodločnem posredovanju Šelige se je najbolje znašel Miha Gregorič. Iz kar težkega položaja s strani je iznajdljivo iz obrata žogo poslal mimo kar nekaj nog v mrežo za 1:1. Dve minuti pozneje je z glavo poskusil Šporar, a se je izkazal Hasić. V 80. minuti je Lotrič po globinski podaji pritekel sam pred Šeligo in bil uspešnejši od ljubljanskega vratarja za 2:1.

Ko je že kazalo, da je to vse na tem obračunu, pa je pri kotu za Ljubljančane v četrti minuti sodniškega dodatka po prerivanju v kazenskem prostoru (Denis Šme je zrušil Spahijo) glavni sodnik Andrej Žnidaršič pokazal na enajstmetrovko. Burgić je žogo z bele točke poslal mimo vrat domačih, tako da je zmaga ostala v Kopru. 

Prva Liga TS, 20. kolo:

Domžale : Celje  0:1 (0:0)
Verbič 83.

Luka Koper : Olimpija  2:1 (0:1) 
Gregorič 73., Lotrič 82.; Rodić 43.

Maribor : Kalcer Radomlje  4:1 (3:0) 
Bohar 26., 58., Tavares 27., Sallalich 33.; Zavrl 70. 

Rudar : Zavrč  7:2 (5:0) 
Jelić 12., Radujko 14., Džinić 32., 82., Firer 38., 45., Klinar 64.; Kelenc 71., Antolek 74.

Krka : Gorica  0:2 (0:1)
Napoli 27., Majcen 52.

Lestvica:
1. Domžale 44 točk
2. Maribor 41 (-1)
3. Celje 40
4. Olimpija 35 (-1)
5. Zavrč 29
6. Rudar 26
7. Luka Koper 25
8. Gorica 18
9. Krka 15
10. Radomlje 8

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.