Šport
14 ogledov

Celjanom derbi polfinala: za lovoriko s Svišem

sport 17.10.13. Rokometasi Celja, foto: CELJE PIVOVARNA LAsKO CELJE PIVOVARNA LAsKO
Polfinalni derbi med Celjem in velenjskim Gorenjem je pripadel domačemu moštvu, ki je v dvorani Golovec Velenjčanom predčasno preprečilo boj za novo lovoriko v letošnji sezoni (29:28). Pivovarje v finalu čaka dvoboj s Svišem Ivančno Gorico.

Tekma za tretje mesto med Trimom Trebnjem in Gorenjem Velenjem bo v nedeljo ob 14.30, finale med Svišem Ivančno Gorico in Celjem Pivovarno Laško je na sporedu ob 17.30. Celjskim rokometašem je preboj v finale uspel po zmagi nad največjimi tekmeci. Ti so tekmo začeli bolje, a so Celjani počasi in vztrajno gradili svojo igro, kar jim je prineslo uspeh. Pri pivovarjih je blestel Gašper Marguč z devetimi goli, Ivan Slišković jih je dodal šest, na drugi strani sta po štirikrat zadela Klemen Cehte in Janez Gams.

Branilci naslova so tik pred zaključnim turnirjem, ki ga sicer gostijo tretjič zapored, dobili tri pomembne okrepitve. Po razpadu beloruskega Dinama Minska so se ekipi Branka Tamšeta pridružili Borut Mačkovšek, David Miklavčič in Uroš Bundalo. Slednji še ni bil v postavi, preostala slovenska reprezentanta sta sedela na klopi, priložnost za igro je dobil Miklavčič.

V napeti končnici Velenjčanom pošla sapa

Po nekoliko živčnem začetku so Velenjčani za gol vodili do 3:3. Z delnim izidom 3:0 so pobegnili Celjanom, ki so imeli precej težav v napadu. Marguč je imel strel na izenačenje, a je zadel prečko, Gorenje pa je znova pobegnilo na dva gola prednosti. Ko je dvakrat zadel Klemen Cehte, je bilo 10:7, nato pa so pivovarji zaigrali precej bolje. Počasi so lovili državne prvake, v 23. minuti izenačili na 10:10, Ivan Slišković pa je v dve minuti pozneje zadel za sploh prvo vodstvo gostiteljev (11:10). Celjani so niso ustavili, zadeli še dvakrat, na odmor pa odšli s prednostjo dveh golov (13:11).

Te takoj po začetku drugega polčasa ni bilo več, saj so Velenjčani zadeli dvakrat. Celjska ekipa je sicer vodila z golom prednosti, a si večje zaloge ni mogla priigrati. Ose so imele težave v napadu, Celjani so dobro igrali v obrambi ter s protinapadi polnili nasprotni gol. Deset minut pred koncem so domačini povedli s 25:21, ko se je razbranil Matevž Skok, pa so prednost brez težav branili. Vendar se tekmeci niso dali, v zaključku so povsem ujeli šestnajstkratne pokalne prvake, a jim je zmanjkalo časa in moči. Velenjčani so sicer domačine dvakrat porazili v državnem prvenstvu, v pokalnem tekmovanju pa so boljši Celjani, ki so bili boljši tudi v lanskem finalu v Laškem.

Zgodovinski uspeh Sviša

Rokometaši Ivančne Gorice so se uvrstili v finale zaključnega turnirja za pokal Slovenije, potem ko so v današnji prvi polfinalni tekmi v Celju premagali Trimo Trebnje (24:23). Sviševci so na zaključnem turnirju pokala Slovenije zaigrali drugič zapored, prvič v zgodovini kluba pa so se prebili v finale. Tam jim bo nasproti stal precej močnejši tekmec. Sviš je po zaostanku treh golov po prvem polčasu v drugem delu zaigral povsem drugače ter presenetil dolenjskega tekmeca.

Trebanjci so tekmo začeli bolje, po uvodnem golu so imeli dve priložnosti, da prednost še povišajo, a ju niso izkoristili. Njihovi tekmeci so izenačili, nato pa je dvakrat zadel Anže Ratajec (3:1). Varovanci Romana Šavriča so v napadu povsem onemogočili zasedbo iz Ivančne Gorice, zadevali v napadu, kar jim je prineslo vodstvo s 5:1.

Ob polčasu razlika treh golov

Sviš se je s tremi goli vrnil v igro, imel je priložnost za izenačenje na 6:6, ko je strel Matevža Potokarja s sedemmetrovke Klemen Ferlin ubranil. Trimo je znova pobegnil na tri gole prednosti, Ferlin je z obrambami ohranjal to razliko, ki je narasla na štiri gole, a so njihovi tekmeci v zadnji sekunde prvega polčasa zaostanek nekoliko znižali (10:13).

Sviš je drugi polčas začel z dvema goloma, Ferlin je v 35. minuti preprečil izenačenje, a je bil dve minuti kasneje nemočen. Ratajec je v 38. minuti poskrbel za prvi gol Trima v drugem polčasu, ki je stik s tekmeci držal do 16:16. Igralci iz Ivančne Gorice so v 43. minuti prvič na tekmi vodili, ko se je razbranil še Vladimir Marjanovič, pa je Sviš brez težav držal razliko dveh ali treh golov. Trimo je z igralcem več izenačil na 22:22, igralci Miloša Aksentijeviča so zadeli še dva gola in slavje Sviša se je lahko začelo. Najboljši strelec je bil Ratajec s sedmimi goli, sedemkrat je zadel Simon Stopar.

Pokal Slovenije, polfinale, rezultata:

Trimo Trebnje : Sviš Ivančna Gorica 23:24 (13:10)
Ratajec 8 (3), Ferkulj 5, Sušin 4; S. Stopar 7 (1), Sašek 6, Kalabić 3, Marinčič 3

Celje Pivovarna Laško : Gorenje Velenje 29:28 (13:11)
Marguč 9 (2), Slišković 6, Zelenović 5, Se. Skube 4; K. Cehte 4, Gams 4, St. Skube 4, Golčar 3, Papež 3, Dujmovič 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.