Šport > Nogomet
125 ogledov

Celotna reprezentanca dopingirana na SP 2014

Rusija EPA
Triindvajset ruskih reprezentantov, ki so nastopili v Braziliji, se je znašlo v preiskavi Fife in Wade.

Ruska reprezentanca je osumljena načrtnega dopinga, prav vseh 23 nogometašev, ki je nastopilo na zadnjem mundialu, naj bi uživalo nedovoljena sredstva. Nič kaj dobra reklama za naslednje svetovno prvenstvo, ki bo potekalo prv v Rusiji.

Rusi v Braziliji sicer niso prišli daleč, izpadli so že po bojih v skupini, peterica nogometašev iz takratne izbrane vrste pa še vedno nosi nacionalni dres in je pravkar nastopila na domačem pokalu konfederacij. To so Igor Akinfeev, Denis Glušakov, Maksim Kanunnikov, Aleksandr Semedov in Jurij Žirkov.

"Fifa mora celotno zadevo rešiti pred naslednjim svetovnim prvenstvom. Jasno mora pojasniti, katere korake bo naredila, kaj bo našla in kakšni bodo ukrepi, če želi ohraniti integriteto svojega športa. Čeprav pri Fifi kredibilnost ni visoka, si vodilni možje ne morejo privoščiti, da bi takšno zadevo ignorirali. Pri svetovni nogometni zvezi sicer že vrsto let obstaja institucionalno zanikanje dopinga v nogometu. Videl sem veliko prezentancij Fife, te so naravnost iz čudežne dežele, v katerih pravijo, da nimajo težav na tem področju. Tokratno zadevo pa bodo morali vzeti resno," je dejal nekdanji prvi mož Wade Dick Pound.

Pred olimpijskimi igrami v Riu je sicer izšlo poročilo kanadskega odvetnika Richarda McLarna, ki je zapisal, da je 'vsaj 1000 oseb sodelovalo pri manipulacijah v zvezi z dopingom v Rusiji'. Več kot 200 športniko naj bi prihajalo iz atletike, 13 drugih športov pa je imelo po vsaj deset grešnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.