Magazin
334 ogledov

Namig za nakup protivlomnih vrat

(Foto: arhiv Zurnal24) Žurnal24 main
Preden se odločite za protivlomna vrata preverite, kakšno stopnjo varnosti imajo.

Približujejo se poletne počitnice, ko je treba še dodatno poskrbeti za varnost doma. Del varovanja so tudi kakovostna vrata, ki vlomilcem močno otežijo delo. Povpraševanje po takšnih vratih se po izkušnjah slovenskih prodajalcev v zadnjih letih vztrajno povečuje. "Vsak vlomilec bo poskušal najprej vlomiti skozi vrata, zato je dobro, da imajo čim višjo stopnjo protivlomnosti. Pri vsakem vlomu je namreč pomemben faktor časa," pravi Jaka Soršak, strokovnjak za montažo protivlomnih vrat iz podjetja protivlomna.si.

Vsa so testirana

Pri nakupu je najprej treba preveriti, ali gre res za protivlomna vrata. "Za taka se kvalificirajo tista, ki imajo večtočkovno zapiranje, so testirana in imajo certifikat," pojasnjuje Soršak. "Protivlomna vrata so testirana na uradnem inštitutu in imajo certifikat, varnostna vrata pa niso testirana in nimajo certifikata. V praksi to pomeni, da končni kupec pri protivlomnih vratih točno ve, katero protivlomno stopnjo so vrata dosegla, medtem ko pri varnostnih vratih ne ve, kaj kupuje," dodaja strokovnjak.

Protivlomna vrata je možno montirati na star ali nov podboj vrat, kar je po Soršakovih izkušnjah odvisno predvsem od vrste podboja. "Če je obstoječi podboj kovinski, se naš kovinski podboj skupaj s krilom vrat privari nanj, če pa so podboji leseni, jih demontiramo in zamenjamo z novimi."

Prednost

Protivlomna vrata imajo poleg svoje osnovne vloge tudi nekatere druge prednosti, saj obenem nudijo dobro toplotno in zvočno izolacijo.

Ovire

Kakovostna protivlomna vrata sicer bistveno otežijo delo vlomilcem, a če stanujete v hiši ali pritličju bloka, je za uspešno zaščito stanovanja treba poskrbeti tudi za varnost oken in garažnih vrat. Tudi na policiji v sklopu preventivnih varnostnih ukrepov pred odhodom na poletne počitnice opozarjajo, da bo vlomilec raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir.

Šibka stara okna

Šibek člen hiše so predvsem okna, saj se stara hitro vdajo. Če si ne morete omisliti novih oken s kakovostnejšim okvirjem, poskrbite, da bo mehanizem za zapiranje dobro deloval. Če imate kako okno, ki se ne zapira dobro, ga dodatno zaščitite tako, da tesno zaprete polkna ali zunanje rolete.

Poskrbite lahko tudi za posebna protivlomna garažna vrata, ki delujejo po podobnem principu kot vhodna. Delujejo na daljinsko upravljanje in so zaščitena proti nasilnim dvigom.

 

 

Komentarjev 1
  • Trovlak 19:09 09.junij 2013.

    Joooj, bučke! Valda, da bo samooklicani strokovnjak predlagal in naštel številne prednosti protivlomnih vrat. Jaz bi protivlomna vrata montiral samo v primeru, če bi stanoval v bloku oziroma večstanovanjskem kompleksu, oziroma, na poslovni kompleks znotraj večje zgradbe, ki bi imel ...prikaži več zidane stene. Na katerikoli hiši, ki ima po možnosti okna, balkon, teraso..., so protivlomna vrata popolnoma brezveze. Poglejte si črno kroniko kako današnji vlomilci vlamljajo. Enostavno razbijejo ali izrežejo steklo na oknu. V primeru mavčnih sten pa le-te razbijejo in vstopijo skoznje. Kdorkoli današnje vlomilce smatra za neumne, se ne zaveda, da so verjetno tri korake v prednosti in več stopenj bolj fleksibilni kot on sam.