Slovenija
21 ogledov

Cena elektrike v stalnem porastu

Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Cene električne energije so se med letoma 2007 in 2011 v Sloveniji večinoma povečevale. Cena elektrike za gospodinjstva se je povečala za 29 odstotkov, cena za industrijo pa za devet.

Cena elektrike za industrijo je v drugem polletju 2010 znašala 95 odstotkov povprečja EU, cena električne energije za gospodinjstva pa 83 odstotkov povprečja EU.

Razmerja med cenami električne energije za obe skupini porabnikov po državah so zelo različna. Razlika med cenama je največja na Švedskem. Cena električne energije za gospodinjstva je namreč tam kar za skoraj 87 odstotkov višja od cene za industrijo, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Najvišjo ceno elektrike so gospodinjstva plačevala na Danskem, najnižjo v Bolgariji; cena električne energije za industrijo pa je bila najvišja na Cipru, najnižja pa prav tako v Bolgariji.

Cena električne energije za gospodinjstva je bila v Sloveniji v obdobju od drugega polletja 2007 do prvega polletja 2011 večinoma višja od cene električne energije za industrijo. Ta je bila višja le v drugem polletju 2008.

V EU so bile v drugem polletju 2010 cene električne energije za gospodinjstva večinoma višje od cen električne energije za industrijo. Gospodinjstva so plačevala nižjo ceno kot industrija le na Malti, v Litvi in Latviji.

Komentarjev 3
  • mirko 18:05 02.januar 2012.

    Ne vem zakaj se trg za gospodinjski odvzem el. energije ne odpre izven državnih meja ? Za višanje cen elektrike za gospodinjstva v sloveniji smo krivi sami potrošniki, zato ker se držimo dobaviteljev kot pijanec plota in ne prestopamo ...prikaži več h konkurenčnejšim, kot je naprimer GEN I.

  • Slovenijaje Kriminal 11:25 02.januar 2012.

    Ivan Kramberger ali...Ivek sem jaz...Ivek si ti...Iveki smo mi vsi !!! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnica o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu dan danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...ZAKAJ SITUACIJA KOT JE V "SLOVENSKI" DRZAVI...KDO ...prikaži več SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI...v google vnesite tekst "Ivan Kramberger ali...Ivek sem jaz...Ivek si ti...Iveki smo mi vsi"....http://smrtkomunizmusvobodanar­odu.blogspot.com/http://iveksemsismovsi.blogspo­t.com/V Anglescini(kniga).http://myshortbiography.blogspot.com/

  • zdrej 10:12 02.januar 2012.

    Sem mislil, da ste napisali dokaz za laž elektro podjetij, kako se niso višale cene elektrike v preteklosti.Sem mislil, da je tabela z datumom in velikostjo zvišanja.P.S. Popravte že enkrat to prijavo, ko te vrže na naslovnico, ...prikaži več, ko ne šibate parametra članka zraven!