Slovenija
30986 ogledov

Cena osebne izkaznica in potnega lista: preverite, kdaj vam poteče

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana, Boštjan Tacol
Na upravni enoti zaradi poteka dokumentov pred počitnicami precejšnja gneča.

Na upravni enoti je nepopisna gneča, nas je obvestil bralec, ki se je tja odpravil v ponedeljek opoldne, ko je mislil, da bo najmanj gneče. Pred njim je bilo kar 73 čakajočih, čakali pa so več kot uro. 

Večje število, ni pa rekordno ... 

"Na Upravni enoti Ljubljana v zadnjem obdobju dejansko beležimo večje število strank kot običajno, ni pa rekordno. Obisk je pričakovan, saj se približuje čas prvomajskih počitnic, zaključek šolskega leta in poletne počitnice. Prav tako v tem obdobju velikemu številu državljanov, predvsem otrokom, poteče veljavnost osebnih izkaznic in potnih listin," pravijo na Upravni enoti Ljubljana. 

Kdaj je najmanj ljudi

"Stranke v povprečju čakajo 30 minut, v največjih konicah pa tudi do ene ure. Največje število strank beležimo ob ponedeljkih in sredah, v času po 10. uri do 13. ure ter ponovno od 16. ure dalje. Najmanj čakajočih je ob pričetku uradnih ur, vsak dan med 8. in 9. uro ter ob četrtkih," pojasnjujejo. 

Dokumenti so izdelani v pogodbenih rokih

"Število vlog pred velikonočnimi in prvomajskimi prazniki, pred poletnimi dopusti ter v času decembrskih praznikov je povečano vsako leto. Trenutno so vsi dokumenti izdelani v pogodbenih rokih," pravijo na ministrstvu za notranje zadeve. 

Osebno izkaznico mora proizvajalec izdelati najkasneje v roku štirih delovnih dni od prejema naročila, potni list pa najkasneje v roku petih delovnih dni od prejema naročila. Kdor želi dokument prejeti po pošti, mora upoštevati še čas za dostavo. 

Če število vlog preseže količino 2000 dnevno, se rok za izdelavo podaljša za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog dnevno. 

Vsakemu petemu se s potnim listom zelo mudi

Državljan lahko zaprosi prednostno izdelavo dokumentov, kar pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta je mogoče najti tudi na spletni strani proizvajca.

Za prednostno izdajo osebne izkaznice je lani zaprosilo skoraj 28 tisoč državljanov, kar je 13 odstotkov vseh vlog. Pri potnih listih je bilo lani 9407 vlog za prednostno izdajo, za hitro izdajo je zaprosil skoraj vsak peti prosilec (18 odstotkov vseh vlog, leto prej jih je bilo 17, leta 2014 pa 16 odstotkov vseh vlog). Za prednostno izdelavo je sicer treba doplačati. 

Končna cena dokumenta je odvisna  od višine upravne takse, ta pa je različna in odvisna od starosti državljana, ki se mu dokument izda (oziroma od njegove zahteve za prioritetno obravnavo vloge ali predhodnih pogrešitev, krajo ali izgubo v obdobju 5 let pred vložitvijo vloge), pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. Za prednostno izdelavo je treba plačati dvakratno upravno takso, če vloga ni nujna iz razlogov, kot so zdravljenje, bolezen oziroma smrt ožjega družinskega člana in nujni službeni opravki. 

Huda ura bo spet junija in julija

Letos do konca leta poteče še več kot sto tisoč osebnih izkaznic in 65 tisoč potnih listov. Kot je razvidno iz grafa, jih daleč največ poteče junija in julija, skoraj dvakrat toliko kot maja in skoraj šestkrat toliko kot decembra. 

Skupno število vseh dokumetov, ki so že oziroma še potečejo letos, je sicer večje kot bo v prihodnjih dveh letih (162 tisoč), daleč največ dela pa bodo imele upravne enote in izdelovalec dokumentov leta 2022, ko bo poteklo skoraj 332 tisoč osebnih izkaznic in 180 tisoč potnih listov, skupaj torej več kot pol milijona dokumentov. Pri osebnih izkaznicah se sicer veliko skok potekov (+60 odstotkov glede na leto prej) obeta že leta 2020.

 

Komentarjev 10
  • janis2 23:40 16.februar 2022.

    Danes sem vesel, hvala Lapo Micro Finance, da mi je dal posojilo. Večkrat sem bil prevaran, ko sem poskušal dobiti posojilo, dokler nisem naletel na Lapo Micro Finance, ki mi je dal posojilo v vrednosti 23.000 $ za oskrbo mojega ...prikaži več bolnega otroka. Če danes potrebujete pravega posojilodajalca, se obrnite na Lapo. Kontaktni e-poštni naslov: lapofunding960@gmail.com Whatsapp +447883183014

  • kapibara 11:52 26.april 2017.

    A ja: A vozniško pol maš ??

  • kapibara 11:52 26.april 2017.

    S potnim po celmu svetu, al pa samo na domačmu dvorišču