Slovenija
179 ogledov

Cena parkiranja za 100 % navzgor

parkirišče strunjan
1/3
bralka
"Cena parkiranja na parkirišču ob glavni plaži v Strunjanu se je od lani dvignila za sto odstotkov," nam je sporočila bralka. Namesto pet tako letos za celodnevno parkiranje odštejete deset evrov.

Če želite dan preživeti na glavni plaži v Strunjanu, to ne bo poceni. Najprej morate plačati za
parkirišče na makadamu. Lani je bila celodnevna karta za parkiranje pet evrov, letos je občina Piran namestila parkomate in ena ura parkiranja stane en evro. In ker ponavadi enodnevni kopalci pridejo od daleč, seveda tudi ostanejo več ur, zato je devet ali deset evrov običajen znesek.

"Cene parkiranja v Strunjanu smo uskladili s cenami, ki jih imamo na drugih parkiriščih, s katerimi upravljamo (v Strunjanu so celo nekoliko nižje)," so nam sporočili iz Okolja Piran, ki upravlja parkirišča piranske občine. V Fiesi in Portorožu je denimo ena ura 1,2 evra, dodajajo.

Obiskovalcev težavo povzroča tudi to, da parkomati jemljejo le kovance. V Okolju Piran pojasnjujejo, naj se gosti oglasijo pri njihovi osebi, ki je na vhodu na parkirišče in jim bo razmenjala bankovce v kovance.

Plačilo za vstop na plažo

A s plačilom parkirnine se obvezno plačevanje še ne konča. Za vstop na glavno plažo morajo vsi, starejši od sedem let, plačati dva evra in pol. Ta znesek sicer lahko porabite v 300 metrov oddaljeni restavraciji kot konzumacijo za hrano, vendar preverite, za katero hrano velja. Naša bralka je namreč želela uveljaviti konzumacijo, a so ji dejali, da je bila naročena hrana prepoceni, zato je morala plačati polno ceno.

Plačevanje vstopnine na plažo je zmotilo tudi našega bralca, ki je opozoril, da v zakonu o vodah v Sloveniji jasno piše, da je dostop do morja brezplačen. Kot navaja bralec: "Najprej naj omenim, da Zakon v 28. členu navaja, da se za vodno zemljišče morja šteje vse do črte najvišje plime, 29. člen pa lepo navaja, da priobalno zemljišče morja sega 25 metrov od roba vodnega zemljišča. 30. člen pa pravi, da sta tako morje (vodno zemljišče morja) kot priobalno zemljišče morja (25 metrov plaže/obale od roba morja) javno dobro."

Več o tem jutri, saj smo za pojasnila prosili Terme Krka, ki upravljajo plažo.

Komentarjev 9
  • Skippy 10:39 13.avgust 2015.

    Saj nihče ne pravi, da bi moralo biti vse brezplačno. Ampak dostop do plaže pač mora biti, ker je to zapisano v ustavi in zakonih.

  • privat 06:46 19.julij 2012.

    jaz sem rekel ...sej ni vse kapitalistično...zakaj pa zdravstvo tako samo za njih ne uštimajo?? Naj celotne račune v zdravstvu plačujejo vsi ki imajo dobre prihodke..to so direktorji ,vladni uslužbenci itd..Zakaj je pa v visokih stroških ..jaz zate ti zame..socializem???

  • privat 06:44 19.julij 2012.

    probajte pri kliničnem centru parkirat...za bolane ljudi!! Izgleda da je jankovićić lastnik teh parkirnih prostorov..