Slovenija
173 ogledov

Cena študentskega dela se bo z julijem zvišala

Študentsko delo Profimedias
Cena minimalne urne bruto postavke študentskega dela se bo julija zvišala za osem centov. Čeprav so ob zadnjih sprememb na področju študentskega dela na ministrstvu napovedovali še dodatne sistemske spremembe, teh sedaj ni več na vidiku.

Najnižjo dovoljeno bruto urno postavko za opravljeno uro študentskega dela je ministrica za delo Anja Kopač Mrak s 4,53 evra povišala na 4,61 evra.Nova urna postavka naj bi se v skladu z zakonom sicer uskladila

do 1. aprila tekočega leta, a na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da bo ta letos zaradi pozne pridobitve vseh potrebnih statističnih podatkov, na podlagi katerih se postavka usklajuje - minimalna plača in samega procesa uveljavitve, začela veljati šele 1. julija 2017.

Nov znesek najnižje dovoljene bruto urne postavke velja za vse obračunane napotnice po datumu uveljavitve odredbe.

Študenti v dveh letih napolnili pokojninsko blagajno za 111,4 milijona

Poleg najnižje bruto urne postavke, ki jo ministrstvo korigira vsako leto, je zadnja sprememba na področju študentskega dela leta 2015 prinesla tudi obvezen prispevek v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Od svojega zaslužka so večji delež - 15,5 odstotka  - prispevali študentje, še dodatnih 8,85 odstotka pa delodajalci. V zameno se študentom in dijakom prizna po en mesec pokojninske dobe za vsakih vplačanih 60 odstotkov povprečne mesečne plače.

V prvem letu sprememb je skupno v blagajno s svojim delom prispevalo 97.116 študentov in dijakov, približno tretjina pa je zaslužila manj od 542,7 evra in jim je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje posledično priznal manj kot mesec dni pokojninske dobe.

Skupno je tako finančna uprava v letu 2015 in 2016 obračunala za 111,4 milijona evrov prispevkov na račun študentov in delodajalcev, ki so obogatili pokojninsko blagajno in 31,5 milijona, ki je šel v zdravstveno blagajno.

Čeprav so študentski servisi ocenjevali, da se bo študentsko delo po uveljavitvi reforme zmanjšalo za tretjino, se to ni zgodilo v taki meri. "Glede posledic sprememb študentskega dela ugotavljamo, da je obseg študentskega dela stabilen kljub siceršnji rasti zaposlovanja," so posledice mini reforme ocenili na ministrstvu za delo, kjer so sprva sicer napovedovali dodatne sistemske spremembe, a se to kot kaže ne bo zgodilo. Glede na aktualno stanje na trgu so njihove priorite predvsem druge spremembe na trgu dela, katerih namen je večja aktivacija in preprečevanje kršitev delavskih pravic.

 

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 12:46 11.junij 2017.

    .....ministrica za delo Anja Kopač Mrak ,kaj ko bi študentom in vsem brezposelnim dodelili DODATEK ZA ČAS PRIPRAVLJENOSTI NA DELO - ČAKANJE NA DELO ?

  • Avatar Leon
    Leon 12:44 11.junij 2017.

    Kaj pa oni drugi SDs? Oni so pa pošteni in dobri do ljudstva . ZAPOMNI SI ZA VEKOMAJ ;Vsi so enaki levi in desni ,saj gledajo samo na svoj žep in se jim hebe za rajo !

  • izRODEk 20:31 08.junij 2017.

    100.000 brezposelnih, pokvarjena SD-socialni demokrati birokratska pošast Anja Kopač Mrak pa skrbi za ceno študentskega dela.Greš vprašat za delo, pa ti odgovorijo, da samo preko študentske napotnice.Anja Kopač Mrak si zasluži, da jo doleti sodba v imenu ...prikaži več LJUDSTVA!Velik trg, oder, vislice in rabelj.Ali pa pijani lovec.Zaradi te pošasti umirajo ljudje!Zapomnite si nekaj: SD - Socialni demokrati NISO ne levi in NE desni: so preprosto pokvarjeni! Mrhovinarji, kateri dobro živijo na račun bede drugih! Samo bes naroda jih lahko ustavi. Ker preprosto nočejo razumeti, kako pokvarjeni so.Banda pokvarjena smrdljiva!