Slovenija
157 ogledov

To se dogaja na trgu nepremičnin

Ljubljana Anže Petkovšek
Geodetska uprava (Gurs) ugotavlja, da se je lani trend rasti prometa z nepremičninami, ki se je leta 2014 začel z občutno oživitvijo stanovanjskega trga, z nekoliko zmanjšano močjo nadaljeval, cene hiš in stanovanj pa so ostale na približno enaki ravni kakor leto prej.

Pozitivni socialno-gospodarski dejavniki kot so gospodarska rast, rast zaposlovanja in plač, deflacija in zgodovinsko nizke obrestne mere so ugodno vplivali na povpraševanje na nepremičninskem trgu. 

Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah narašča, ugotavljajo na Gursu. 

Zaradi znižanja cen, nizkih bančnih obresti, nestabilnih trgov vrednostnih papirjev in razmeroma nizke obdavčitve nepremičnin pa so vse bolj privlačne tudi finančne naložbe v stanovanjske nepremičnine. 

Lani so geodeti zabeležili okoli 28 tisoč kupoprodajnih poslov z nepremičninami, ki so bili sklenjeni na prostem trgu ali javnih dražbah. Njihova skupna vrednost je znašala okoli 1,6 milijarde evrov. 

Poslov več, cene se v povprečju ne spreminjajo 

V primerjavi z letom 2014 se je število evidentiranih poslov povečalo za 2 odstotka, njihova skupna vrednost pa za 4 odstotke.

stanovanja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za primerjavo, leta 2014 se je število poslov v primerjavi z letom prej povečalo za 10 odstotkov, njihova vrednost pa za 22 odstotkov. 

V Sloveniji imamo evidentiranih približno 844 tisoč stanovanjskih enot. Stanovanja v večstanovanjskih stavbah oziroma stanovanja v etažni lastnini predstavljajo 38 odstotkov stanovanjskega fonda, medtem ko preostalih 62 odstotkov predstavljajo stanovanja v eno- in dvostanovanjskih hišah. 

V osrednji Sloveniji se je trend rasti prometa s stanovanji upočasnil, trend padanja cen pa se je zaustavil. Cene stanovanj so tako ostale na najnižji ravni od leta 2007. 

Promet s hišami se je v primerjavi z letom prej zmanjšal za 5 odstotkov, cene pa se v povprečju niso bistveno spremenile, tako da, enako kakor cene stanovanj, ostajajo na najnižji ravni. Povprečna cena za kvadratni meter stanovanjske površine v Ljubljani znaša 2.030 evra. 

V Ljubljani prodali skoraj vse novogradnje

Situla | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Prodaja prvič vseljivih stanovanj se je v primerjavi z letom prej skoraj podvojila. Predvsem na račun uspešne prodaje stanovanj v dveh večjih projektih, 'Situla' v bližini glavne železniške postaje in 'Zeleni gaj' na Brdu na Viču. V drugi polovici leta so po uspešni propagandni akciji z znižanjem cen v 'Situli' uspeli prodati veliko večino od 226-ih stanovanj, katerih prodaja je praktično stala od leta 2013, ko so bila dokončana. Uspešno se je nadaljevala tudi prodaja stanovanj iz prve faze projekta, ki ga je na Brdu investiral republiški stanovanjski sklad. Približno polovica od 342 stanovanj je bila prodana že ob koncu leta 2014, do letošnjega marca pa so bila prodana še skoraj vsa preostala stanovanja. Nekoliko večje število prodaj prvič vseljivih stanovanj (61) smo lani evidentirali še v projektu 'Atrium' ob Šmartinski cesti, kjer je ostalo naprodaj le še nekaj stanovanj, tako da se prodaja po skoraj sedmih letih končno zaključuje. Več kakor 20 prodaj smo evidentirali še v 'Eko srebrni hiši' ob Dunajski cesti za Bežigradom, kjer pa je večina od 128 stanovanj še neprodanih," pravijo na Gursu. 

Na gorenjskem počasna rast prometa 

Na gorenjskem se je lani malce počasneje nadaljeval trend rasti prometa s stanovanji. V primerjavi z letom 2014 smo evidentirali za 5 odstotkov več prodaj stanovanj v večstanovanjskih stavbah. Povprečna cena rabljenega stanovanja (1.450 €/m2 ) se je komaj opazno znižala, tako da je dosegla rekordno nizko vrednost od začetka sistematičnega spremljanja. 

Ni verjetno, da bi se nepremičnine na Obali cenile, meni Meta Ahtik s pravne fak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na goriškem se promet in povprečna cena rabljenih stanovanj v preteklem letu v primerjavi z letom 2014 praktično nista spremenila. 

Na obali še vedno ne moremo govoriti o oživitvi nepremičninskega trga. Na dolenjskem se je v zadnjem letu število evidentiranih prodaj v povprečju povečalo za petino, cene pa so se v povprečju znižale. 

Najcenejše nepremičnine v Sloveniji so v Posavju 

Cene stanovanj v Posavju so najnižje med vsemi območji, povprečna starost prodanih stanovanj pa najvišja. Na savinjskem območju se je lani promet s stanovanji v povprečju zmanjšal za 10 odstotkov, povprečna cena pa se je minimalno znižala. 

Na Koroškem se je lani promet s stanovanji v večstanovanjskih stavbah povečal še za 5 odstotkov, število evidentiranih prodaj hiš s pripadajočim zemljiščem pa se je opazno zmanjšalo. V primerjavi z letom 2014 je bilo za več kot 40 odstotkov manjše. Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah in hiš s pripadajočim zemljiščem še vedno kažejo rahel trend padanja. 

Število evidentiranih prodaj se je na Štajerskem v primerjavi z letom 2014 povečalo za petino. Povprečna cena rabljenega stanovanja se je minimalno zvišala, na 1.030 evra za kvadratni meter. 

V Pomurju se je promet v primerjavi z letom prej minimalno povečal. Povprečna cena rabljenega stanovanja je bila 780 evra za kvadratni meter in se je v primerjavi z letom 2014 znižala za 3 odstotke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Zmago 14:47 01.april 2016.

    No, no a GURS evidentira tudi take ugodne variante, ko za "kusur" spajsajo kakega "dolžnika" (starca, starko) iz stanovanja ?? potem pa en to kupi za manj kot polovično ceno ???Koliko je tega MRHOVINARSTVA v Sloveniji in kdo se okorišča ??