Slovenija
48 ogledov

Cene stanovanj so se znižale

Če prisegate na slog vzhodne Azije, v stanovanje obvezno postavite večji kos poh Žurnal24 main
Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v zadnjem lanskem četrtletju povprečno za 0,5 odstotka nižje kot v četrtletju pred tem.

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v zadnjem lanskem četrtletju glede na predhodno četrtletje povprečno zvišale za 2,1 odstotka. Cene zgolj novih družinskih hiš so se znižale za 0,4 odstotka. Registrirano četrtletno število prodaj hiš je bilo spet zelo nizko, in sicer 55, ugotavljajo statistiki.

Cene novih stanovanj pa so se v primerjalnem obdobju zvišale za 2,8 odstotka, medtem ko so se nova stanovanja v celotnem lanskem letu glede na povprečje leta 2010 zvišale za 5,2 odstotka. "Ta rast je glede na veliko zalogo neprodanih novih stanovanj in glede na krizne razmere v gradbenem sektorju nepričakovana," izpostavljajo na statističnem uradu. Povprečne cene novih stanovanj so bile v letu 2011 tako nominalno le za 9,2 odstotne točke nižje kot v rekordnem letu 2008.

Prodalo se je malo stanovanj

Število prodanih novih stanovanj (193), o katerih so poročala podjetja, zajeta v vzorčnem statističnem raziskovanju o cenah novogradenj, je bilo sicer v zadnjem lanskem četrtletju znova nizko; doseglo je le polovico tistega iz četrtega četrtletja predlani. V vsem letu 2011 pa je bilo prodanih skoraj 30 odstotkov manj novih stanovanj kot v letu 2010.

Cene novogradenj so v letu 2011 ostale visoke, zato je šibko zanimanje zanje razumljivo, ocenjujejo statistiki. Na trgu očitno ostajajo aktivni le premožnejši kupci stanovanj iz višjih cenovnih razredov.

Največ prodanih v osrednji Sloveniji

Tudi v četrtem četrtletju 2011 je bilo največ novih stanovanj, 42 odstotkov, prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji. 16 odstotkov je odpadlo na podravsko in 13 odstotkov na goriško statistično regijo.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji pa so se v zadnjem lanskem četrtletju znižale že tretje zaporedno četrtletje, in sicer v povprečju za 2,4 odstotka glede na tretje četrtletje lani. Tako kot v predhodnem četrtletju so se znižale cene vseh vrst rabljenih stanovanjskih nepremičnin. Najizraziteje, za 3,6 odstotka, so se znižale cene rabljenih stanovanj v Ljubljani, zunaj Ljubljane pa za 1,7 odstotka.

Število opravljenih nakupov je ob tem krepko preseglo povprečje iz obdobja 2009–2011. To je razumljivo, saj se z zniževanjem cen povečuje interes za nakup nepremičnin, menijo statistiki.

Cene rabljenih družinskih hiš so se znova znižale, in sicer za 2,2 odstotka. Število prodanih enot, in sicer 423, se je znova okrepilo in je doseglo najvišjo vrednost po letu 2008. Padanje cen družinskih hiš, ki so sicer bile v zadnjem četrtletju lani že na enaki nominalni ravni kot na začetku leta 2007, je očitno spodbudilo nakupe, so še zapisali na statističnem uradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.