Slovenija
38 ogledov

Cenejše vinjete, vendar le za 2B

Vinjeta Andrej Leban
Vozniki vozil, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra in za katera je bil z letošnjim letom uveden nov, dražji cestninski razred 2B, bodo kmalu plačevali manj za mesečne in tedenske vinjete. Cena letnihpri vseh ostaja nespremenjena.

Mesečne vinjete za leto 2015 za razred 2B, torej predvsem za nekatere kombije in gospodarska vozila, se bodo pocenile za 20 evrov, tedenske pa za 10 evrov. Tako predvideva sprememba uredbe, ki jo je pripravila vlada. Za mesečno vinjeto bo treba po novem, od 1. decembra, tako namesto 80 odšteti 60 evrov, za tedensko, ki so zdaj stale 40 evrov, pa 30 evrov. Cena letne vinjete bo ostala nespremenjena, torej 220 evrov. Tako izhaja iz predlagane novele uredbe o cestninskih cestah in cestnini, objavljeni na spletni strani vlade.

Medtem ko se v 2B razred uvrščajo vozila nad 1,3 metra nad prvo osjo z nosilnostjo do 3,5 tone, so v 2A razredu vozila z višino do vključno 1,3 metra nad prvo osjo.

Seznam vozil, ki so uvrščena v cestninski razred 2B, je objavljen na Darsovi spletni strani.

Dars je sicer že razkril barvo vinjete za leto 2015. Ta je "rdeča z nekoliko oranžnim pridihom". Vozniki vozil, ki sodijo v cestninski razred 2A, morajo za tedensko vinjeto odšteti 15 evrov, za mesečno 30 in za letno 110 evrov. Tedenska vinjeta za motorje stane 7,50 evra, polletna 30 in letna 55 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.