Slovenija
275 ogledov

Za gripo zbolelo 20 zaposlenih, večina cepljenih

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Sezona gripe se je začela. Na infekcijski kliniki zbolelo 20 zaposlenih, večina cepljenih. Cepivo letos manj učinkovito. Zaradi izbruha so prepovedani obiski.

Predstojnik infekcijske klinike Franc Strle je dejal, da je na kliniki zbolelo 20 zaposlenih, od tega 11 zdravnikov. Trenutno imajo hospitaliziranih še 18 odraslih bolnikov z gripo, pri nekaterih pa še čakajo na potrditev suma. 

Presenetil jih je precejšnji naval odraslih bolnikov z gripo, saj se gripa običajno začne med otroci, nato sledi naval na splošne ambulante in šele na koncu na bolnišnice. Na kliniki je tako do nadaljnjega v veljavi popolna prepoved obiskov. 

Cepivo bo manj učinkovito

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da se letošnje cepivo v celoti ne ujema s tipi virusa gripe, ki krožijo letos. Verjetno je, da bo letos cepivo manj učinkovito. Predvsem naj bi zaznali slabo ujemanje virusa influence A (H3N2), ki je bil osnova za izdelavo cepiva. Vzorci, ki jih je ameriški Center za nadzor bolezni v Atlanti odvzel med 1. oktobrom in 22. novembrom, so pokazali, da je bilo ujemanje med cepivom in podtipom H3N2 manjše od polovice. 

Cepivo sicer zaščiti še proti virusu influence A (H1N1) in virusu influence B. "Ne gre torej za neujemanje vseh treh komponent, da bi bilo cepivo neučinkovito, je pa predvidevati, da bo glede na to neujemanje neučinkovito za podtip virusa influence A(H3N2)," je dodala. 

Za novo cepivo najmanj štiri mesece

Neujemanje se pojavi, ker se virusi gripi nenehno spreminjajo. Vsako leto je tako treba izdelati novo cepivo in se tudi vsako leto na novo cepiti. Virus, ki je podlaga za izdelavo cepiva, določi Svetovna zdravstvena organizacija februarja vsako leto. Teoretično bi sicer bilo mogoče zamenjati letošnje cepivo, a je v praksi to neizvedljivo. Postopek namnožitve virusov, ki so vključeni v cepivo, njihove razgradnje in izdelave cepiva traja najmanj štiri mesece.  

Cepljenje kljub temu priporočajo

Sočanova je dejala, da ti podatki ne spreminjajo stališča NIJZ glede cepljenja. "Vsekakor priporočamo cepljenje proti gripi zlasti tisim, ki jih gripa posebej ogroža. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, nosečnice in otroci, stari med pol in dvema letoma,“ svetuje Sočanova. 

Po besedah ameriških strokovnjakov zaščita, ki jo nudi cepivo, čeprav zmanjšana olajša prebolevanje simptomov gripe.

Komentarjev 2
  • mph 16:02 18.december 2014.

    Preberi še enkrat članek.

  • Papaja Popi 14:04 18.december 2014.

    Seveda so cepiva neučinkovita, ko so pa že desetletja ista.Kaj misli , da virusi ne mutirajo ali se navadijo na cepivo.