Slovenija
28 ogledov

Cepili bodo brez privolitve staršev

cepljenje Shutterstock
Po tem, ko je precepljenost padla na 80 odstotkov, so v srbski skupščini sprejeli spremembo Zakona o zaščiti prebivalcev pred nalezljivimi boleznimi. Cepljenje otrok je zdaj obvezno.

Cepljenje bo v Srbiji obvezno za vse otroke. Srbski pediatri tako pri cepljnju otrok ne bodo več potrebovali pisne privolitve staršev ali zakonitih zastopnikov otroka.

O tem, ali obstajajo zdravstveni razlogi, da se otroka ne cepi, bo odločal zdravnik, zadolžen za imunizacijo, ki bo prav tako vodil evidenco o cepljenju otroka. Če bo ugotovil, da glede cepljenja obstajajo kotraindikacije, ga bo lahko odložil začasno ali stalno. 

Cepljeni proti desetim nalezljivim boleznim

Srbske otroke cepijo proti desetim nalezljivim boleznim, starši pa so cepljenje pogosto zavračali, za kar jim je sicer po zakonu grozila denarna kazen.

Po podatkih srbskega inštituta za javno zdravje je vsa cepiva prejelo 80 odstotkov malčkov, starih od dve do tri leta. Precepljenost naj bi, za zagotovitev skupinske imunosti, morala biti 95 odstotna. Strokovnjaki s področja javnega zdravja so tako opozarjali, da se lahko spet pojavijo že izkoreninjene nalezljive bolezni.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • bla 21:14 08.maj 2015.

    Zelo slaba primerjava ;)

  • mph 21:07 17.april 2015.

    Pred cepljenji so milijoni in milijoni umirali ali bili pohabljeni. Cepljenje je to odpravilo, še preden se je razvila farmacevtska mafija. Ravno cepljenje jim sicer odžira prihodek, pa je težko pripisovat farmaciji neke zahrbtne namene v tem primeru. Bolj vidim ...prikaži več vse skupaj v temu, da so verjetno že marsikatero zdravilo tajno uničili, ker bi jim prineslo izgubo.

  • JONIJONI 20:31 17.april 2015.

    Problem je, ker farmaciji nihče ne gleda pod prste, ker farmacija ima kapital in, ker politiki so podkupljivi!!!!!Od tu taki nesmiselni zakoni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!