Zdravje > Aktualno
304 ogledov

Cepljenje za družino skoraj 400 evrov

Družina v gozdu Profimedias
V Avstriji 80, pri nas pa le sedem odstotkov cepljenih ... Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že pripravljajo vlogo za širitev programa cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.

Nevarni klopi so vse bolj aktivni, lani je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaradi klopnega meningoencefalitisa (KME) zbolelo 62 ljudi,  za lymsko boreliozo pa 3.741 oseba.

Cepiva za lymsko boreliozo nimamo, po izkušnjah strokovnjakov pa je zelo učinkovito cepivo proti KME. Kljub temu se v Sloveniji cepi zelo malo ljudi, na podlagi ocene NIJZ iz leta 2013, se v Sloveniji cepi le 7,3 odstotka prebivalcev.

V tujini bolj dostopno

cepljenje, injekcija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“V Avstriji, ki ima podobno razširjenost povzročitelja bolezni kot pri nas, so z zelo odmevno promocijo uspeli zvišati delež cepljenih s šestih odstotkov v letu 1980 na več kot 80 odstotkov v zadnjih letih, hkrati pa se je močno znižalo število zbolelih,” je pojasnila dr. Marta Grgič Vitek, dr. med. z NIJZ.

Številni bralci so nas ob zgornjih podatkih opozorili, da je cepljenje za celo družino v Sloveniji občutno predrago, medtem ko je cepljenje v Avstriji bolj dostopno. V Avstriji cepljenje financira zdravstvena zavarovalnica. K visoki stopnji precepljenosti je najbrž pripomogla tudi enostavna dostopnost, saj lahko proti klopnemu meningoencefalitisu cepi tudi splošen zdravnik ali pediater. 

Večja dostopnost je prisotna tudi v nekaterih drugih tujih državah, na Finskem je cepljenje brazplačno za prebivalce Alandskih otokov, v Nemčiji in Švici stroške cepljenja na bolj tveganih območjih krijejo zavarovalnice, v Latviji pa so s pomočjo države in dobrodelnih organizacij brezplačno cepili številne otroke in mladostnike.

Pripravljajo vlogo za širitev programa

“Kakšne cene cepljenj imajo v sosednjih državah nimamo podatkov,” so nam pojasnili na NIJZ. Dodajajo pa, da rezultati raziskav res kažejo, da dohodek pomembno vpliva na odločanje posameznikov za samoplačniško cepljenje. “Z zagotavljanjem brezplačnega cepljenja proti KME bi verjetno lahko zvišali precepljenost in tako zmanjšali breme bolezni,” pravijo.

Na NIJZ zato pripravljajo vlogo za širitev programa cepljenja proti KME za Zdravstveni svet pri Ministrstvu za zdravje, ki med različnimi predlaganimi programi za širitev v zdravstvu določi prioritete. Na NIJZ morajo še dokončno uskladiti mnenje glede najprimernejše starostne skupine za cepljenje.

Koliko stane?

Osnovno cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) vključuje tri odmerke cepiva, v skladu s priporočili sledijo poživitveni odmerki, prvi čez tri leta, naslednji pa na pet let. Cena enega odmerka za odrasle je v ambulantah NIJZ 34 evrov, za otroke pa 32 evrov.

Trije odmerki za odraslega stanejo torej 102 evra, za otroka pa 96 evrov. Za štiričlansko družino bi torej odšteli 396 evrov, kar je za mnoge slovenske družine res velik zalogaj. V Sloveniji imamo sicer tudi druge izvajalce, ki imajo različne cene, ob posameznih akcijah so te tudi polovične. 

“Cepljenje proti KME v Sloveniji krije osnovno zdravstveno zavarovanje za skupine, za katere je cepljenje obvezno, to so dijaki in študenti, ki so pri praktičnem pouku izpostavljeni okužbi z virusom KME, za zaposlene, ki so pri delu izpostavljeni okužbi pa stroške cepljenja krije delodajalec,” še pojasnjujejo na NIJZ. Dodajajo, da je samoplačniško cepljenje priporočljivo tudi za vse druge starejše od enega leta, ki živijo ali potujejo na endemsko območje.

preberite še:

Smrtonosni klopi že aktivni

Klop | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 1
  • mijaliza 21:26 24.marec 2016.

    Seveda je cepljenje v Avstriji bolj dostopno ce je pa na obmocju kjer je nevarnih klopov brezplacna!!! Nas pa odirajo kot zajce