• Sob 18 do 28 °C
 • Ned 16 do 25 °C
 • Pon 18 do 26 °C
več na vreme.net

Zaščita

7 komentarjev

Cepilni status: Za preventivo pred ošpicami boste morali plačati sami

Zaradi naraščanja števila obolelih za ošpicami v Evropi, predvsem pa v Italiji in preprečitve širitve ošpic pri nas, zdravniki pozivajo, da preverite cepilni status in se, če je potrebno, cepite. Vendar na svoj račun.

S. H. H.

 

(Foto: Profimedia)

 •  

  Število obolelih z ošpicami se je v Italiji zelo povečalo na začetku letošnjega leta, v prvih dveh mesecih pa se je število prijavljenih glede na lani več kot podvojilo. Sicer pa v Italiji stalno beležijo izbruhe ošpic.

   

Število obolelih z ošpicami v Italiji se ne zmanjšuje, v zadnjem tednu aprila je po podatkih epidemiološkega centra na novo zbolelo 29 ljudi, teden prej 15. Od začetka leta so zabeležili 1920 primerov ošpic. O obolelih poročajo skoraj iz vseh italijanskih dežel, najpogosteje pa iz Piemonta, Lazia, Lombardije, Toskane, Abruzze, Venete in Sicilije.

88 odstotkov necepljenih

Povprečna starost obolelih je 27 let, zbolelo pa je tudi 120 otrok, mlajših od enega leta. Po podatkih italijanskih zdravstvenih oblasti naj bi bilo 88 odstotkov obolelih necepljenih, 8 odstotkov pa jih je prejelo le en odmerek cepiva.

 •  

  Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v Italiji ni obvezno, pač pa je priporočljivo. Po poročanju STA pa naj bi ministrstvo za zdravje pripravljalo nov odlok o cepivih, ki jih mora otrok prejeti pred začetkom šolanja. Trenutno je v Italiji obvezno cepljenje proti tetanusu, otroški paralizi, davici in tetanusu.

Slovenski zdravniki so ob povečanem številu obolelih za ošpicami v sosednji Italiji ter širjenju ošpic drugje po Evropi, ljudi pozvali, naj preverijo svoj cepilni status, torej, ali ste bili cepljeni in s koliko odmerki. Cepljenjem z enim odmerkom naj bi ustvarijo 95 odstotno zaščito, z dvema pa 99 odstotno.

Cepilna knjižica, izbrani zdravnik ali laboratorijski pregled krvi

"Ljudje lahko preverijo cepilni status glede cepljenja proti ošpicam v svojih cepilnih knjižicah ali pri izbranem zdravniku," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in dodajajo, da podatkov o cepilnih statusih pri njih nimajo.

Po podatkih Alenke Trop Skaza iz NIJZ so pri nas z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam cepljenje skoraj vse osebe, rojene po letu 1974. Osebe rojene med leti 1968 in 1974 naj bi večinoma prejele en odmerek. Številni starejši se z ošpicami ne morejo okužiti, saj so jih že preboleli. 

"Če tega podatka ni mogoče pridobiti, velja oseba za necepljeno," pravijo na NIJZ. Trop Skaza predlaga tudi možnost, da cepilni status, če podatka ne dobite pri svojem zdravniku, preverite z analazijo krvi. Ta je, razen po presaditvi krvotvornih matičnih celic, samoplačniška

 •  

  Po ceniku storitev ambulante za cepljenja, cepljenje z enim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam stane 21 evrov, dva odmerka pa 42 evrov, 

Cepite se, vendar plačajte sami

Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko opravi pri izbranem zdravniku ali v ambulantah območnih enot NIJZ, vendar pa, četudi ugotovite, da niste cepljeni, to za odrasle ni brezplačno. "Cepljenje za odrasle je samoplačniško, razen v primeru epidemiološke indikacije (npr. oseba, ki je bila v stiku z bolnikom z ošpicami), ko epidemiolog odredi cepljenje kot ukrep za preprečitev širjenja bolezni," pojasnjujejo na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (7)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima