Šport > Nogomet
64 ogledov

''Čeprav sem Portugalec, je Messi bog''

ricardinho EPA
Ricardinho je tisti igralec dvoranskega nogometa, zaradi katerega se o futsalu sploh govori.

Ricardo Filipe da Silva Braga oziroma Ricardinho je 31-letni igralec dvoranskega nogometa oziroma futsala, te dni pa je bil na delu v Mariboru, kjer je potekal elitni del lige prvakov. Njegov Inter iz Madrida se je v skupini C skupaj z mariborskim Proenom, kragujevškim Ekonomcem in češkim Chrudimom boril za preboj na zaključni turnir četverice.

Ricardinho je tisti igralec dvoranskega nogometa, zaradi katerega se o futsalu sploh govori. Posnetki na svetovnem spletu prikazujejo mojstrstvo, kot ga ta igra ne pozna, čeprav, kot pravi sam, je futsal vse bolj taktičen, vse manj pa vsebuje trikov, in prav on je tisti, ki v dvorane privablja navdušene navijače. V svoji karieri je že oblekel drese ekip Benfica, Nagoya Oceans, CSKA Moskva in zdaj madridskega Interja, kot pravi, pa je vedno odprt za nove ponudbe. Inter se je s tremi zmagami brez težav uvrstil na zaključni turnir.

Ricardinho je tudi sam kariero začel s pravim nogometom, pri šestih letih, nato pa pri dvanajstih zelenice zamenjal za dvorane in odtlej seje paniko na parketih po vsem svetu. Njegovo spretnost je že večkrat občutil tudi slovenski reprezentančni vratar in čuvaj mreže pri Proenu Damir Puškar, ko se 'O Magico' (čarodej op. p.) odloči za strel, so vrata velikokrat prevelika.

Kot pri mnogih športnih zvezdnikih, tudi njegova pot ni bila lahka. Zaradi slabših materialnih razmer v družini je moral v otroštvu za nekaj časa tudi prekiniti z igranjem nogometa.

"To sem že velikokrat povedal. Ko nam je pogorel dom, ko sem bil še otrok, smo se morali preseliti. Doma ni bilo dovolj denarja, zato leto dni nisem igral nogometa, prav tako sem moral kasneje opustiti študij. S 16 leti sem začel delati, zato sem moral trenirati ponoči," je ob robu turnirja v pogovoru s slovenskimi mediji v Mariboru dejal Ricardinho.

Zdaj je zvezdnik, mnogim vzor, čeprav zasluži precej manj kot zvezdniki velikega nogometa. Po poročanju hrvaških medijev so si ga letos zaželeli v zagrebškem Nacionalu, a ga španski Inter za tri milijone evrov ni želel izpustiti iz svojih vrst.

ricardinho | Avtor: EPA EPA
Inter je na mariborskem turnirju prepričljivo napredoval na zaključni turnir, kamor se je uvrstil zgolj zmagovalec. Španska vrsta je brez težav ugnala vse tri tekmece, čeprav Portugalec zmeraj ni prišel do svoje igre. Tudi Maribor je imel vse do 40. minute v nogah remi, a je igra brez mariborskega vratarja zmago prinesla Špancem.

"Futsal je vse bolj taktičen. Če je nekoč na tekmo padlo več kot deset golov v eni mreži, je zdaj visok izid že s šestimi goli. Zdaj vse temelji na obrambi, hitri oddaji žoge, vse manj pa je trikov. Veliko je tudi pritiska s strani gledalcev, vsi bi radi videli ukane. Če v pravem nogometu vidiš eno ali dve dobri potezi, jih pri futsalu tudi deset, ampak ekipe vse bolj razmišljajo o rezultatu, vse manj pa o atraktivnosti," je povedal Ricardinho.

''Mislim, da futsal ne gre v pravo smer''

Ricardinho  | Avtor: EPA EPA
Mnogi Ricardinha prav zaradi mojstrstva primerjajo z Messijem, Ronaldom ... "To je zame velika čast. Čeprav sem Portugalec in bi moral navijati za Ronalda, on je zame najboljši igralec na svetu, je Messi v tem primeru bog," je dejal Ricardinho.

Kljub temu, da že velja za legendo in zvezdnika te igre, si še naprej prizadeva k napredku. Veliko trenira, žonglira z žogo, a sodniki vse bolj dovoljujejo kontakt v igri.

"Vse težje je igrati, veliko je potiskanja, ves čas tekaš sem in tja. Ko si utrujen, je včasih težko zadeti na videz lahek gol, mislim, da futsal ne gre v pravo smer. Vse več je tudi fizično močnih igralcev, pri njih ti ne uspe z lahkimi triki," je še povedal Portugalec.

V Sloveniji ga bo bržkone znova moč videti leta 2018, ko bo Ljubljana med 30. januarjem in 11. februarjem gostila evropsko prvenstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.