Slovenija
17 ogledov

Židan ne izključuje ničesar

Miro Cerar Anže Petkovšek
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar se je o možnostih za sestavo koalicije pogovarjal s predstavniki SD.

"V koalicijo bomo šli zelo dobronamerno, če bomo uskladili najpomembnejša programska izhodišča, če jih ne bomo, pa v stranki ne bo nobenih zamer," je po sestanku z Mirom Cerarjem dejal predsednik SD Dejan Židan. Stranka tako ne izključuje ne vstopa v koalicijo ne odhoda v opozicijo. Svoje bosta povedala tudi konferenca in predsedstvo SD, tako da Židan dokončne odločitve ne pričakuje "pred četrtkom, mogoče celo v petek zjutraj"

Danes se tako tudi niso pogovarjali o resorjih in predsedniku DZ. Po Židanovih besedah je bil pogovor s predstavniki SMC namenjen le predstavitvi programskih izhodišč obeh strank.

Na vprašanje, ali bi SD sodelovala v koaliciji z NSi, pa je Židan odvrnil, da se tokrat ne išče "ideološka koalicija", se pa vendarle razlikujeta gospodarska programa obeh strank. A to je po njegovi oceni "enačba, ki jo bo pač poskušal rešiti Cerar in se bo v naslednjih dneh pokazalo, kako oziroma ali sploh je rešljiva".

Miro Cerar je prvi krog pogajanj ocenil kot spodbuden. "Od torka dalje pa bo verjetno že treba sesti za skušno mizo in se dokaj odkrito začeti pogovarjati o možnostih za koaliciji," je dejal. Priznal je, da so med programi vseh strank določene podobnosti in razlike, ki so ponekod tudi večje. Pred vsemi je tako izziv, da se vidi, koliko je kdo pripravljen v dobro vseh državljanov popuščati "do te mere, kolikor se sme, če želimo državo pripeljati iz krize"

Cerar najmanj kompatibilen z Združeno levico

Pri sestavljanju koalicije bo tako ključno vlogo odigrala kompatibilnost sicer programsko različnih strank, s katerimi bo Cerar želel sestaviti vlado. Po včerajšnjih srečanjih s štirimi strankami je jasno, da v koaliciji najbrž ne bo ZL, ker se v številnih programskih točkah razlikujejo s SMC, najbolj v stališčih glede privatizacije. Se pa v koaliciji bolj vidi DeSUS. Njen predsednik Karl Erjavec ocenjuje, da bi lahko s SMC našli pot do dogovora, a da bodo potrebni še številni sestanki. Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je po prvem srečanju s Cerarjem dejala, da se o programu niso pogovarjali skoraj nič, a ocenjuje, da sta si programa ZaAB in SMC najbolj kompatibilna. V NSi pa od Cerarja želijo, da se opredeli do njihovega akcijskega načrta. Na tej podlagi se bodo lahko odločali o morebitnem vstopu v koalicijo, je povedala strankina predsednica Ljudmila Novak.

Cerar je sicer že pojasnil, da se bodo bolj vsebinski pogovori s strankami nadaljevali prihodnji teden, prvi obrisi koalicije pa naj bi se pokazali do prihodnjega petka, ko bo bo ustanovna seja novega sklica državnega zbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.